Γιάννενα: Προχωρά η υπόθεση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Μια ακόμη φάση, αυτή των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ολοκληρώθηκε, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, την ώρα που το οικοσύστημα των Ιωαννίνων «μεγαλώνει».

Η δημιουργία του Πάρκου, αλλά κυρίως οι εγκατεστημένες στην περιοχή εταιρίες, με κύριο επενδυτή το fund Permira, φαίνεται πως αποτελούν πόλο έλξης για μια σειρά επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Η.Α., δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες παγκοσμίως ελεγκτικές εταιρίες, με δραστηριότητα που επεκτείνεται σε πολλούς ακόμη τομείς, ανοίγουν γραφεία στην πόλη. 

Πρόκειται για τις PwC (Price Water Cooper) και Deloitte, με τον κ. Καχριμάνη να πραγματοποιεί επαφές με ανθρώπους της Deloitte, μετά και τη σχετική συνάντηση που υπήρξε μεταξύ του δημάρχου Μ. Ελισάφ με στελεχών της εταιρίας.

«Όταν έχεις τον κολοσσό Permira να έρχεται στα Γιάννενα, βλέπετε ότι έρχονται και άλλοι. Η μία εταιρία τραβάει την άλλη. Αυτή είναι η αλήθεια και αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή μας», σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καχριμάνης.

Παράλληλα, αυξάνεται το ενδιαφέρον και για data centers. «Καταλαβαίνετε ότι ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, βρισκόμαστε σε ένα δρόμο αγωνίας για την υλοποίηση αυτού του έργου, που για εμένα αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής. 

Και θα μπορεί, όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα πολλά, όπως τα data centers που ζητούνται αυτή τη στιγμή, να γεμίσουν την ευρύτερη περιοχή και να δώσουν ποιοτική δουλειά σε πάρα πολύ κόσμο», πρόσθεσε.

Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι για τη χρηματοδότηση του Πάρκου Τεχνολογίας, έγινε γνωστό πως η Περιφέρεια Ηπείρου δύναται να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων. 

Αυτό σημαίνει την πλήρη διασφάλιση του 75% της συνολικής χρηματοδότησης του έργου, 50% της οποία θα έρθει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής υπέγραψε τη θετική γνωμοδότηση για το έργο, προκειμένου να προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία.
«Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, γιατί ίσως είναι από τα λίγα αντίστοιχα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει έτοιμη και την αδειοδότηση. 

Αντίστοιχα άλλα έργα, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης, μέχρι στιγμής έχουν μόνο συμβόλαια ενοικίασης εκτάσεων», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

«Δεν είμαστε απέναντι στην Τεχνόπολη»

Ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε και για τη διαφορετική θέση που εκφράζει ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, επιμένοντας στην πρότασή του για τη δημιουργία Τεχνόπολης. 


Η Περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί ότι το Πάρκο είναι διαφορετικό από την Τεχνόπολη και μάλιστα θα συμβάλει στη δημιουργία τέτοιας.


«Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου δεν είμαστε απέναντι στην Τεχνόπολη. Εμείς είμαστε που θα στηρίξουμε στη συνέχεια την Τεχνόπολη, γιατί, χωρίς το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας, δε θα υπάρχει Τεχνόπολη αύριο», σημείωσε.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προχωρά η υπόθεση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 848067873767960437

Τα καλύτερα

item