Επίδομα θέρμανσης: Νέα δεδομένα, τρεις οι κατηγορίες δικαιούχων

Τρεις θα είναι οι κατηγορίες δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης και το νέο στοιχείο είναι ότι όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση, θα εξεταστούν με τα περσινά και όχι τα φετινά εισοδηματικά κριτήρια.  

Εξαρχής στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν- και παραμένει- να ενθαρρύνει όσους “έκαψαν” πέρσι φυσικό αέριο και πολύ περισσότερο ρεύμα, να “κάψουν” φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανση τους. 

Ο διπλασιασμός του αυξημένου επιδόματος χαρακτηρίζεται ως ισχυρό κίνητρο από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να μπουν και ασφαλιστικές δικλείδες.  

Επίδομα θέρμανσης: Οι 3 κατηγορίες δικαιούχων

Εν αναμονή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, εκτός νέας ανατροπής, οι φετινές 3 κατηγορίες δικαιούχων έχουν ως εξής: 

1. οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι “έκαψαν” πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν το αυξημένο επίδομα.  

2. οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα και “έκαψαν” φυσικό αέριο. Αν φέτος “κάψουν” φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα  

ΠΡΟΣΟΧΗ! Και για τις 2 κατηγορίες των παλιών δικαιούχων, θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος. 

3. οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ μπήκε η ασφαλιστική δικλείδα από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί θα ενταχθούν με τα ΠΕΡΣΙΝΑ εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). 

Επί της ουσίας, με αυτήν την κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε όσους “έκαψαν” πέρσι ρεύμα για θέρμανση και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Αυτοί θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξη τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%).  

Το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρσι) και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες), που ισχύει σε κάθε περιοχή. 

Οι συντελεστές αυτοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρσι, οπότε ξεκίνησε το νέο σύστημα. Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα. 

Μια ακόμα διαφορά από πέρσι στη διαδικασία της επιδότησης είναι ότι ΔΕΝ θα γίνει προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει το Νοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο.  

Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι στην καλλίτερη περίπτωση το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει το Σάββατο από τα 1,57 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα σπάσει το φράγμα του 1,60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της οριζόντιας επιδότησης των 0,25 ευρώ ανά λίτρο.  

epirusblog.gr
5 of 5
Επίδομα θέρμανσης: Νέα δεδομένα, τρεις οι κατηγορίες δικαιούχων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 805780966644211597
item