Χειραγώγηση: Τι να κάνετε αν βλέπετε σημάδια χειριστικής συμπεριφοράς από τους άλλους

Η χειραγώγηση, είτε άμεση είτε έμμεση, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σχέση, από έναν καυγά με τον σύντροφό σας μέχρι την πίεση που μπορεί να δεχθείτε για να συμφωνήσετε σε κάτι που θέλει ένας φίλος σας και μπορεί μάλιστα, να μην το αντιληφθείτε καν όταν συμβαίνει. 

Αυτό διότι υπάρχουν διάφοροι τύποι χειριστικών συμπεριφορών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σημάδια χειριστικής συμπεριφοράς

  • Άρνηση συμβιβασμού.
  • Παθητική-επιθετική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του «silent treatment» (σιωπηλή συμπεριφορά μετά από έναν τσακωμό, διένεξη).
  • Ακραίες συναισθηματικές διακυμάνσεις, που επηρεάζουν την σχέση.
  • Σας απομονώνει από άλλες σχέσεις στην ζωή σας, όπως η οικογένεια και οι φίλοι.
  • Προσπαθεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας κάνοντας προσβλητικά σχόλια και αστεία.
  • Σας πιέζει να πάρετε γρήγορες αποφάσεις.
  • Αποκρύπτει πληροφορίες από εσάς.

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε ότι σας χειραγωγούν

Η χειραγώγηση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία, επομένως η προσέγγιση ατόμων που μπορείτε να εμπιστευτείτε, όπως το δίκτυο υποστήριξής σας (συγγενείς και φίλοι) ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα επωφελής κίνηση.

Η συνεχής χειραγώγηση μπορεί να συμβεί σε πολύ στενές σχέσεις για παρατεταμένη περίοδο και η πολυπλοκότητα μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναγνώριση και την διαχείριση.

Ο καθορισμός ισχυρών ορίων είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε αφού παρατηρήσετε χειριστική συμπεριφορά. Ενώ τα σαφή και συνεπή όρια μπορούν να σας προστατεύσουν από τη χειραγώγηση, μην εκπλαγείτε αν το χειριστικό άτομο ανταποκριθεί ελάχιστα ή και καθόλου στα όριά σας.

Εάν κάποιος παραβιάζει συνεχώς τα όριά σας και δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει, αξίζει να σκεφτείτε εάν η σχέση παραμένει λειτουργική και υγιής για εσάς.

epirusblog.gr
5 of 5
Χειραγώγηση: Τι να κάνετε αν βλέπετε σημάδια χειριστικής συμπεριφοράς από τους άλλους
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8992578092749138039
item