Επίτιμος Δημότης Ναυπακτίας ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης -«Εδώ είναι ο τόπος μου»

Τιμώμενο πρόσωπο των Εορτασμών της 451ης Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ναυπάκτιος στην καταγωγή, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δ.Ναυπακτίας σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη, στη Ναύπακτο.

Κατά την προσφώνησή του προς τον κ.Πρέσβυ, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας ανέφερε:

«Εξοχότατε κύριε Πρέσβη,

Ως Δήμαρχος Ναυπακτίας σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες όλων μας για την τιμή που μας κάνετε να βρίσκεστε εδώ σήμερα και να εορτάζετε μαζί μας τη σημαντικότερη στιγμή του τόπου μας, την τετρακοσιοστή πεντηκοστή πρώτη Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Της Ναυμαχίας που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Της Ναυμαχίας που καθόρισε το σήμερα, τόσο στην πολιτική και τις αντιλήψεις όσο και στην τέχνη, τη λογοτεχνία και τη ναυτοσύνη.

«Ήμουν εκεί, εκείνη την ημέρα» θα πει χρόνια μετά ο σημαντικότερος Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες για το γεγονός στο οποίο συμμετείχε ως απλός στρατιώτης και τον καθόρισε ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα. 

Γιατί ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά ότι, την ημέρα εκείνη, την 7η Οκτωβρίου 1571, που ανακόπηκε η προέλαση του ισχυρότατου, τότε, οθωμανικού στόλου στην Ευρώπη, δε συνέβη μόνο ένα ακόμη μεγάλο στρατιωτικό γεγονός.

Συνέβη κάτι ακόμη πιο σπουδαίο και σημαντικό.

Στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, οι λαοί της Ευρώπης για πρώτη φορά συμμάχησαν για να προασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Η Ναύπακτος έγινε ο τόπος σύμβολο για τους λαούς της Ευρώπης.

Και αυτή είναι η ισχυρότερη παρακαταθήκη μας.

Ακόμη και σήμερα, που ο κόσμος μας δεν έχει πάψει να κλονίζεται από πολέμους και συνεχείς κρίσεις, οικονομικές, κοινωνικές, ενεργειακές, δε θα πρέπει να ξεχνούμε όλα εκείνα που ένωσαν τους λαούς της Ευρώπης και έθεσαν τις βάσεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη.

Οι αξίες που γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα έγιναν τα ισχυρά θεμέλια που ένωσαν τους λαούς και που μας τροφοδοτούν με αυτοπεποίθηση λειτουργώντας ως φάροι σε κάθε κρίση.

Εξοχότατε κύριε Πρέσβη,

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι, τις ίδιες αυτές αξίες λάβατε από την οικογένειά σας και με τις ίδιες αυτές αξίες πορευτήκατε και συνεχίζετε να πορεύεστε ως σήμερα, η σημερινή Ανακήρυξή σας ως Επίτιμου Δημότη Ναυπακτίας,

Αποτελεί την έκφραση αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό σας για τη διαχρονική στήριξή σας στην ελληνική ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπογραμμίζει τους διαχρονικούς δεσμούς του Δήμου Ναυπακτίας με την ελληνική ομογένεια και το έθνος των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεσμοί που διαρκώς ισχυροποιούνται και έχουν καταστεί καταλυτικοί για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ευχαριστήριο για τους ισχυρούς και αδιάλειπτους δεσμούς που διατηρείτε με την ιδιαίτερη πατρίδα σας, τον Πλάτανο και τη Ναυπακτία, που με κάθε ευκαιρία αναδεικνύετε και στηρίζετε.

Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι, παρά τις εξόχως σημαντικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά σας, θα συνεχίσετε να στέκεστε αρωγός και συμπαραστάτης μας.

Η συμβολή και η στήριξή σας θα ενισχύσει τις διεκδικήσεις μας, ώστε να καταστεί η Ναυπακτία ένα προνομιακό πεδίο στο άμεσο μέλλον. Σημείο αναφοράς για τη χώρα και την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ»

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο κ. Πρέσβης, κατά την αντιφώνησή του, μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, τους γονείς και την οικογένειά του, και φυσικά το χωριό του Πλάτανος της ορεινής Ναυπακτίας. Κλείνοντας την ομιλία του, καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους όταν τόνισε ότι «εδώ είναι ο τόπος μου».

Ποιοι έδωσαν το παρών στην τελετή

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ.Καλλίνικος, ο πρώην Πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και υφυπουργός Εξωτερικών κ.Κώστας Φραγκογιάννης, οι βουλευτές κ.κ.Μάριος Σαλμάς, Σπήλιος Λιβανός, Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ.Ολυμπία Αναστασοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης κ.Μαρία Σαλμά, οι πολιτευτές κ.Θανάσης Παπαθανάσης και κ.Χριστίνα Φούντζουλα, ο εκτελεστικός διευθυντής συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας κ.Έντι Ζεμενίδης, οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου κ.Κώστας Λυρος και Θέρμου κ.Σπύρος Κωνσταντάρας, οι πρώην Δήμαρχοι Ναυπακτίας κ.Τάκης Λουκόπουλος και κ.Γιάννης Μπουλές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ.Γιώργος Σιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ντίνος Τσουκαλάς, Θωμάς Κοτρωνιάς, Γιάννης Παπαϊωαννίδης και Μπάμπης Καραδήμας, ο Πρόεδρος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής κ.Γιώργος Κοτρώνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ.Ζαχαρίας Χοχτούλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γούλας και Γιώργος Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ.Χρήστος Παΐσιος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και Συλλόγων, και ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατάνου, τόπου καταγωγής του κ.Πρέσβυ, κ.Γιώργος Πολύχρονος.

epirusblog.gr
5 of 5
Επίτιμος Δημότης Ναυπακτίας ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης -«Εδώ είναι ο τόπος μου»
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3824208684066709293
item