Πίεση των «Θεσμών» για εξόφληση των οφειλών προς τους ιδιώτες

Οι εκκρεμείς συντάξεις και οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας, που πλέον πραγματοποιείται σε καθεστώς απλής εποπτείας. 

Από την αξιολόγηση- εξπρές που ξεκινάει σήμερα σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, εξαρτάται η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 750 εκατ ευρώ αλλά και το “πιστοποιητικό” που θα φέρει την ελληνική οικονομία ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Παρά τις κυβερνητικές δράσεις και τα μέτρα για την αποπληρωμή τους το «στοκ» με τα κρατικά «φέσια» προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τις επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται ισχυρά χτυπήματα από την ενεργειακή κρίση.

Εξάλλου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στα τέλη Αυγούστου ανέρχονταν σε 31.000. Από αυτές, περίπου 15.000 αφορούν συντάξεις Δημοσίου. 

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ειδικό σχέδιο άμεσης έκδοσης των συντάξεων αυτών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της χρήσης ειδικών λογισμικών και αυτοματοποιήσεων.

Το σύνολο των εκκρεμοτήτων πρόκειται να εκκαθαριστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Οι θεσμοί από την πλευρά τους πιέζουν για την εκκαθάριση των οφειλών που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια και την επόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής. 

Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι τα φέσια του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα κρατικά φέσια ανέρχονται σε 1,78 δισ. ευρώ και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 697 εκατ. ευρώ φτάνουν τα 2,477 δισ. ευρώ. 

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι φόροι που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανέρχονται στο ποσό των 291 εκατ. ευρώ από 336 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα όσον αφορά την ακτινογραφία των χρεών:

■ Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο τέλος Ιουλίου του 2022 να ανέρχονται στο ποσό των 1.032 δισ. ευρώ από 927 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

■ Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν οφειλές ύψους 385 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο έναντι 470 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021.

■ Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο στο ποσό των 124 εκατ. ευρώ από 122 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 153 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021.

■ Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν τον Ιούλιο στα 84 εκατ. ευρώ από 54 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνιακοί φορείς, όπως οι εταιρείες «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΟΣΥ Α.Ε.), «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε.» (ΟΑΣΑ Α.Ε.), κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης. 

Ωστόσο η επιχορήγηση που δόθηκε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οδήγησε στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ διατίθεται επιπλέον επιχορήγηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, έχει εκδοθεί το 97% των ληξιπρόθεσμων κύριων, από το 2016 κι εφεξής, ενώ τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε.... “ρεκόρ” απονομών συντάξεων, με πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις

Βέβαια αυτή πρόοδος αφορά μόνο τις αιτήσεις για κύρια σύνταξη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ήτοι είναι σε αναμονή πάνω από 90 ημέρες, χωρίς σε αυτές μάλιστα να υπολογίζονται οι διεθνείς συντάξεις αλλά και οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. 

Παράλληλα, υπάρχουν σε εκκρεμότητα και οι αιτήσεις για παράλληλη συνταξιοδότηση.

Τόσο τα τεχνικά κλιμάκια σου και επικεφαλής των δανειστών θα ελέγξουν τους νέους στόχους του προϋπολογισμού, την πορεία της οικονομίας και θα ενσωματώσουν τα συμπεράσματά τους στο πόρισμα που θα εκδοθεί μέσα στο Νοέμβριο με στόχο η εκταμίευση της τελευταίας δόσης (που εκκρεμεί από το 2019) να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

epirusblog.gr
5 of 5
Πίεση των «Θεσμών» για εξόφληση των οφειλών προς τους ιδιώτες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2429980423138970769
item