Μελόνι: Μην υποκύψουμε στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν -Η Ιταλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα υποστηρίξει την Ουκρανία και δεν θα ενδώσει στον «εκβιασμό» του Βλαντίμιρ Πούτιν, διεμήνυσε η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.

«Το να ενδώσουμε στον εκβιασμό του Πούτιν στην ενέργεια δεν θα λύσει το πρόβλημα, θα το μεγενθύνει ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω απαιτήσεις και εκβιασμό», δήλωσε η Μελόνι στην παρθενική της ομιλία στην ιταλική Βουλή, όπου αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα και αύριο από τη Γερουσία.

Μελόνι: Η κατάσταση στην Ιταλία δεν επιτρέπει χάσιμο χρόνου

Παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία του κυβερνητικού της προγράμματος η Μελόνι τόνισε ότι η κατάσταση στην Ιταλία «δεν επιτρέπει να χάσουμε χρόνο», όπως η ενεργειακή κρίση ενόψει ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή την Τρίτη και τη Γερουσία την Τετάρτη. που θα βάλει την κυβέρνησή της στην πληρότητα των εξουσιών της.

Δηλώνοντας συγκινημένη «λόγω της σοβαρότητας της στιγμής», η Μελόνι ευχαρίστησε για τις «πολύτιμες συμβουλές» του κατά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος την όρκισε πρωθυπουργό μετά τη νίκη των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» και του δεξιού συνασπισμού στις γενικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. 

«Αυτή είναι μια θεμελιώδης στιγμή για τη δημοκρατία, σας ευχαριστώ», είπε στη Βουλή όπου το κόμμα της, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν μεγάλη πλειοψηφία.

Η Μελόνι ευχαρίστησε τους δεξιούς εταίρους της στον συνασπισμό που της επέτρεψαν να ορίσει μια κυβέρνηση σε σχεδόν χρόνο ρεκόρ, «σε μια από τις συντομότερες χρονικές περιόδους στην ιστορία».

Μελόνι: «Η Ιταλία είναι μέρος της Δύσης, το λίκνο της ελευθερίας και της δημοκρατίας»

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας ευχαρίστησε επίσης τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, που επέτρεψε την ταχεία μετάβαση της εξουσίας, μολονότι το κόμμα της είχε παραμείνει επί θητείας του στην αντιπολίτευση. Και τόνισε ότι οι θερμότερες ευχαριστίες της ήταν προς τον ιταλικό λαό, «τον μόνο κυρίαρχο». 

Η Μελόνι πρόσθεσε ότι αισθάνεται στους ώμους της «το βάρος του να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας». Και συνέχισε λέγοντας ότι «μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν κάποιες από τις προτάσεις μας, αλλά θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας». 

Και σε μια σπόντα προς ορισμένες ξένες χώρες, που έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν σε «επαγρύπνηση» για τις κινήσεις της δεξιάς ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι είπε ότι «όσοι θέλουν να παραμείνουν σε επαγρύπνηση δεν σέβονται τον ιταλικό λαό», σημειώνοντας ότι «η Ιταλία είναι μέρος της Δύσης, το λίκνο της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Μελόνι: Δεν θέλουμε να σαμποτάρουμε την ΕΕ, αλλά να την κάνουμε αποτελεσματικότερη

Και σημείωσε με νόημα, ότι μολονότι η κυβέρνησή της θα προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον, «δεν θέλουμε να σαμποτάρουμε την ΕΕ, αλλά να την κάνουμε πιο αποτελεσματική»

Η Μελόνι επεσήμανε ότι «η Ιταλία θα είναι εντός των θεσμών της ΕΕ» και «θα σεβόμαστε τους κανόνες βοηθώντας την αλλαγή». 

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα της θα παραμείνει σταθερά εντός της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης. «Η Ιταλία, με την Ελλάδα, είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και του συστήματος αξιών το οποίο βασίζεται στην ελευθερία και την Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Στρέφοντας την προσοχή της στην ενεργειακή κρίση, η Μελόνι είπε ότι στη θάλασσα υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, «τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως". 

Είπε ότι η κυβέρνησή της στοχεύει να δώσει μια «επιβλητική» στήριξη στον ενεργειακό τομέα και να βοηθήσει τους Ιταλούς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ορισμένα μέτρα θα πρέπει να αναβληθούν. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα ενεργειακά βάρη πρέπει να μοιράζονται με «πιο ισορροπημένο» τρόπο διεθνώς».

Η Μελόνι πρόσθεσε ότι η Ιταλία, ιδιαίτερα ο νότος της, είναι «ο παράδεισος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τον ήλιο, την αιολική ενέργεια, τη θερμότητα της Γης, τις παλίρροιες και τα ποτάμια.

Μια κληρονομιά πράσινης ενέργειας πολύ συχνά μπλοκαρισμένη από τη γραφειοκρατία και τα ακατανόητα βέτο. Με άλλα λόγια, είμαι πεπεισμένη ότι η Ιταλία, με λίγο θάρρος και πρακτικό πνεύμα, μπορεί να αναδυθεί από αυτήν την κρίση πιο δυνατή και πιο αυτόνομη από πριν».

Η Μελόνι πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει «συγκεκριμένα μέτρα κατά του πληθωρισμού», ότι οι επενδύσεις στην Ιταλία μπορεί να αποβούν «καλή συμφωνία» κι ότι ο το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ «είναι μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον». 

Δήλωσε ότι η Ρώμη θα διαπραγματευτεί «προσαρμογές» στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα αντανακλούν τις επιπτώσεις τις ενεργειακής κρίσης κι ότι θα προχωρήσει χωρίς χάσιμο χρόνου, μειώνοντας το κρατικό χρέος με δομική ανάπτυξη της οικονομίας.


epirusblog.gr
5 of 5
Μελόνι: Μην υποκύψουμε στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν -Η Ιταλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1805276442238165101

Τα καλύτερα

item