Βρετανία: Η Ρωσία ξεμένει από πυρομαχικά, φίλους και στρατιώτες

Η Βρετανία θα περίμενε να δει κάποια σημάδια ότι η Ρωσία αρχίζει να σκέπτεται την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της στον πόλεμo  με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπίας GCHQ, ο οποίος επανέλαβε πως οποιαδήποτε συζήτηση για τη χρήση τέτοιων όπλων είναι πολύ επικίνδυνη.

Έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, διευθυντής της υπηρεσίας κατασκοπίας GCHQ, δήλωσε στο BBC Radio πως η Ρωσία ξεμένει από πυρομαχικά, φίλους και στρατιώτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κρατηθεί μέχρι τώρα εντός του καθιερωμένου στρατιωτικού δόγματος μη χρήσης πυρηνικών όπλων, είπε ο Φλέμινγκ, όμως η υπηρεσία του θα έχει τον νου της για σημάδια ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

«Θα ήλπιζα πως θα δούμε ενδείξεις αν αρχίσουν να παίρνουν αυτό το μονοπάτι», είπε, χωρίς να διευκρινίζει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι ενδείξεις.  

«Αλλά ας είμαστε πραγματικά σαφείς, αν το σκέπτονται, θα ήταν καταστροφή με τον τρόπο που έχουν μιλήσει πολλοί άνθρωποι

Ο Φλέμινγκ είπε επίσης πως είναι σίγουρος ότι ο Πούτιν ανησυχεί για τους κινδύνους κλιμάκωσης και αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι γιατί «δεν έχει στραφεί σε αυτούς τους άλλους τρόπους να κάνει πόλεμο».

Σε ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει αργότερα σήμερα, ο Φλέμινγκ θα πει επίσης πως οι Ρώσοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μόσχα στη σύγκρουση.

«Βλέπουν απλώς πόσο λανθασμένα έκρινε ο Πούτιν την κατάσταση», θα πει, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του. «Διαφεύγουν τη στρατολόγηση, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να ταξιδεύουν. 

Ξέρουν πως η πρόσβασή τους σε σύγχρονες τεχνολογίες και εξωτερικές επιδράσεις θα περιοριστεί δραστικά. Και αισθάνονται το εύρος του τρομακτικού ανθρώπινου κόστους του πολέμου της επιλογής του».

Η Γερμανία στέλνει σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο το σύγχρονο σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM.

«Τα πρώτα από τα συνολικά τέσσερα συστήματα αεράμυνας πρόκειται να παραδοθούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα, Τρίτη (11/10) η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ. 

«Οι νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και σε πολλές άλλες πόλεις καθιστούν σαφές πόσο σημαντικό είναι να παραδοθούν γρήγορα τα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα τρία συστήματα αεράμυνας πρόκειται να παραδοθούν το επόμενο έτος».

Σύμφωνα με την γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία «Diehl Defence», το σύστημα αυτό έχει βεληνεκές 40 χιλιομέτρων και ύψος 20 χιλιομέτρων. Η τιμή του υπολογίζεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Οι πύραυλοι που διαθέτει το σύστημα αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκρούσουν μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους Κρουζ, ρωσικά drones Kamikaze από το Ιράν και βόμβες, διασφαλίζοντας έτσι τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. 

Επιπλέον, το σύστημα αυτό έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ένα ραντάρ 360 μοιρών, που μπορεί να αμυνθεί ενάντια σε επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις και ενάντια σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Το σύστημα προσφέρει ακόμη προστασία από όλους τους κινούμενους στόχους εντός της ακτίνας της εμβέλειας του πυραύλου. Το Iris-T SLM παρέχει ένα είδος προστατευτικής ασπίδας 40 χιλιομέτρων γύρω από το σύστημα αεράμυνας.

epirusblog.gr
5 of 5
Βρετανία: Η Ρωσία ξεμένει από πυρομαχικά, φίλους και στρατιώτες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7693715541564936601
item