Πώς επιδρούν στη ψυχολογία μας οι ρομαντικές κωμωδίες;

Οι ρομαντικές κωμωδίες είναι συνήθως μια σειρά από αυτοεκπληρούμενες ιστορίες, καταλήγοντας σε μια ικανοποιητική νότα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ταινίες αυτές μας ανταμείβουν, με το τέλος που περιμένουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις ακόμη λόγοι για τους οποίους οι ρομαντικές κωμωδίες αποτελούν εισπρακτικές επιτυχίες, είτε προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες είτε στις πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ποιοι είναι αυτοί:    

1. Οι ρομαντικές κωμωδίες αποπνέουν αγάπη, όχι μόνο ρομαντισμό

Οι ρομαντικές κωμωδίες κρατούν τη ρομαντική πτυχή στο επίκεντρο της ταινίας χωρίς να χρειάζεται να περιοριστούν μόνο σε αυτό.

Οι ρομαντικές κωμωδίες γιορτάζουν την αγάπη για τους γύρω μας, υπενθυμίζοντας ότι ο σύντροφος δεν καθορίζει την έκταση της προσωπικής αξίας. Καταπιάνονται δηλαδή με διαφορετικά είδη σχέσεων, πώς τις αντιλαμβανόμαστε και πόσο πραγματικά ανεκτίμητες μπορούν να είναι όλες.

2. Ενεργοποιούν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης

Η ωκυτοκίνη μπορεί να συμβάλει στη δημοφιλία των ρομαντικών κωμωδιών λόγω της συσχέτισής της με θετικές αναμνήσεις σχέσεων και της σύνδεσής της με τις «ορμόνες της ευτυχίας». Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη σχετίζονται με την ωκυτοκίνη και τα ευχάριστα που νιώθετε όταν παρακολουθείτε ρομαντικές κωμωδίες προκαλούν αυτά τα σήματα νευροδιαβιβαστών.

Οι ρομαντικές κωμωδίες σχετίζονται πιο στενά με τις απαντήσεις του καθενός, που σημαίνει ότι όταν προβάλλονται, το σώμα ανταμείβεται από αυτά τα συναισθήματα.

Η ωκυτοκίνη συνδέεται με την επιτυχία στις ρομαντικές σχέσεις λόγω της προώθησης της ενσυναίσθησης και της κατανόησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει συμπάθεια για τους χαρακτήρες στις ρομαντικές κωμωδίες και υπάρχει η τάση να εφαρμόζονται συναισθηματικές αντιδράσεις που λαμβάνονται από τα μέσα σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής.

3. Είναι ένα είδος θεάματος, χωρίς άγχος

Οι ρομαντικές κωμωδίες είναι πολύ πιο χαλαρές σε σύγκριση με τις δραματικές ταινίες, τα θρίλερ και άλλα ανταγωνιστικά είδη θεάματος στην κατηγορία τους. Οι γραμμές πλοκής εξηγούνται με σαφείς, αδιάκοπες αφηγήσεις και είναι εύκολο να χωνευτούν.

Δεν ζητείται από το κοινό να ερευνήσει το ποιος είναι ποιος, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η αφήγηση. Παράλληλα, προσφέρουν μια εμπειρία προβολής χωρίς άγχος που είναι φτιαγμένη για να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να περάσει ευχάριστα η ώρα τους, χωρίς το περιεχόμενο να είναι ακριβώς ανόητο  αλλά ούτε και εγκεφαλικό.

4. Οι ρομαντικές κωμωδίες είναι ένας υγιής συνδυασμός ρεαλισμού και μαγείας του Χόλυγουντ

Οι ρομαντικές κωμωδίες παρουσιάζουν κανονικούς ανθρώπους σε κανονικές συνθήκες. Οι ιστορίες που διηγούνται για την αναζήτηση ενός παντοτινού συντρόφου αγγίζονται, ωστόσο, από τη δύναμη της «μαγείας» του Χόλυγουντ για την αναζήτηση ενός ευτυχισμένου τέλους.

Είτε πιστεύετε στο «happily ever after» είτε όχι, οι προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε στην αναζήτηση της παντοτινής αγάπης είναι ο λόγος πίσω από τη δημοφιλία τους.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς επιδρούν στη ψυχολογία μας οι ρομαντικές κωμωδίες;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1227463426976902153

Τα καλύτερα

item