Μηταράκης: Σοκ προκάλεσαν στον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ οι εικόνες με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο

Την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης και πάταξης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Η αναφορά αυτή από τον κ. Μηταράκη έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Τσάμπα Κορόσι, στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και στο πρόσφατο περιστατικό των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί από τη Frontex και τις ελληνικές αρχές στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κάλεσε την Τουρκία να προστατέψει τα δικά της σύνορα και να παρέχει, όπου απαιτείται, διεθνή προστασία, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Μάλιστα, όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κορόσι υπέστη σοκ από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρέθεσε ο υπουργός με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο. Παράλληλα, επαίνεσε την εν γένει στάση της Ελλάδας στο ζήτημα.

Μηταράκης: Να καταπολεμηθούν προσπάθειες εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου

Φωτογραφία: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις, με τις δύο πλευρές να εστιάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία αλλά και την κλιματική κρίση.

Όπως σημείωσε, «παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταναστευτικές ροές, για τις οποίες απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση αιτίων της μετανάστευσης, για την συντονισμένη ανθρωπιστική δράση. 

Παράλληλα όμως πρέπει να καταπολεμηθούν κυκλώματα λαθροδιακινητών, καθώς και προσπάθειες εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου.

»Η Ελλάδα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διασώζει καθημερινά ανθρώπους στη ξηρά και στη θάλασσα. Φιλοξενεί αιτούντες άσυλο σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Προστατεύει ασυνόδευτους ανήλικους. 

Λειτουργεί προγράμματα ένταξης, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της. Δεν δέχεται όμως προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως είδαμε στην πρόσφατη γενική συνέλευση από τον Τούρκο πρόεδρο».

«Η Τουρκία πρέπει να προστατέψει τα δικά της σύνορα και να παρέχει όπου απαιτείται διεθνή προστασία, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ειδικά, πρέπει να αποφεύγει περιστατικά όπως το πρόσφατο με τους 92 μετανάστες, που βρέθηκαν γυμνοί από την Frontex και τις Ελληνικές Αρχές, διωγμένοι από τις Αρχές της γείτονος», πρόσθεσε ο υπουργός.

Καταληκτικά σημείωσε: «Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, τις υποχρεώσεις των Κρατών, το Διεθνές Δίκαιο. Ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με διεθνή συνεργασία, Προστατεύοντας τα σύνορα μας, και καταπολεμώντας παράλληλα τα κυκλώματα διακινητών».


epirusblog.gr
5 of 5
Μηταράκης: Σοκ προκάλεσαν στον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ οι εικόνες με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1740997971836302641

Τα καλύτερα

item