«Παράθυρο» για πρόσθετα έσοδα €700 εκατ. από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής

Σε εφαρμογή τίθεται από τον επόμενο μήνα το ειδικό τέλος των 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που επιβάλλει το ΥΠΕΝ για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Η θέσπιση του νέου τέλος, που είχε ανακοινωθεί πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα περιλαμβάνεται σε τροπολογία που πέρασε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου και αναμένεται να ενισχύσει περεταίρω τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα. 

Στην ίδια τροπολογία, συμπεριλήφθηκε και η αναπροσαρμογή της κλίμακας των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από την 1 Νοεμβρίου, οι οποίες υπολογίζεται να βάλουν πρόσθετα έσοδα στο ταμείο 300 εκατ. και συνολικά 700 εκατ. υπολογίζοντας και τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί ότι θα εισπράξει από τους ηλεκτροπαραγωγούς το ΥΠΕΝ. 

Mε την αναπροσαρμογή αυτή θα επιβαρυνθούν αντίστοιχα και οι λογαριασμοί ρεύματος καθώς οι ΥΚΩ εισπράττονται από τους καταναλωτές μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Από το νέο μέτρο εξαιρούνται οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), οι οποίες έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης ή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση την τροπολογία η εισφορά θα υπολογίζεται από το ΔΕΣΦΑ ανάλογα με την ποσότητα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται  για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι εταιρείες στον διαχειριστή έως την 7η ημερολογιακή μέρα του επόμενου μήνα.

Ο ΔΕΣΦΑ αποστέλλει ειδοποίηση στους ηλεκτροπαραγωγούς για το ποσό της ειδικής εισφοράς που του αναλογεί. Το ποσό αυτό καταβάλλεται από τους υπόχρεους έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα και 10 μέρες μετά την καταβολή αποδίδεται από τον ΔΕΣΦΑ στον ΔΑΠΕΕΠ.

Με βάση τον σχεδιασμό, τα έσοδα από το τέλος των 10 ευρώ εκτός από το ΤΕΜ θα διοχετευτούν σε νέες επενδύσεις σε βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο, σε δέσμευση και αποθήκευση ρύπων καθώς επίσης και για την αντιστάθμιση μέρους του κόστους επενδύσεων σε συστήματα και δίκτυα φυσικού αερίου.

epirusblog.gr
5 of 5
«Παράθυρο» για πρόσθετα έσοδα €700 εκατ. από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6069739549202581330

Τα καλύτερα

item