Γιατί οι σεισμολόγοι ανησυχούν μετά τα 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό -«Υποπτη μετασεισμική ησυχία»

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και είχε εστιακό βάθος 13.3 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του είναι 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας.

Μετά τον σεισμό 5 ρίχτερ, σημειώθηκαν αρκετές μικροδονήσεις της τάξης του 1-1,3 Ρίχτερ.

Μάλιστα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τόνισε πως οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι αρκετά ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρξε καμία κλήση για βοήθεια ή αναφορά για ζημιές από τον σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας.

Για ιδιαίτερη προσοχή στον Κορινθιακό, κάνει λόγο ο Παπαδόπουλος

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook για τον σεισμό των 5 ρίχτερ στον Κορινθιακό: «Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. 

Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η εικόνα δε δείχνει επίκεντρα, αλλά τις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός».

app-facebook
Gerasimos Papadopoulos
το Σάββατο

Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Η εικόνα δε δείχνει επίκεντρα, αλλά τις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός.

Ασυνήθιστη η πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα σε 4 σημεία της χώρας

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8», για την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό των 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό.

«Ο κάθε πολίτης το γνωρίζει αυτό. Αλλά είναι αρκετά ασυνήθιστο να έχουμε αυτή την ταυτόχρονη και πολύμηνη ενεργοποίηση σε 4 σημεία της χώρας», προσέθεσε αναφερόμενος στη Θήβα, τη Νίσυρο-Τήλο, το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και τον Τύρναβο Θεσσαλίας.

Πάντως, για τον Τύρναβο, τόνισε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη ενώ βαθμιαία μειώνεται, καθώς τον Μάρτιο είχαμε δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς. 

Ομως, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ξεκαθάρισε πως «αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι έχουμε τρεις ακόμα περιοχές στις οποίες επί μήνες έχουν δραστηριότητα».

Φόβοι από τον Τσελέντη ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο σεισμός των 5 ρίχτερ

Την εκτίμηση ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο τα ξημερώματα της Κυριακής μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός, έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία μετασεισμών.

«Η φύση δεν λειτουργεί σαν ρολόι. Θέλαμε δύο 24ωρα για να δούμε πως λειτουργεί το φαινόμενο. Εμένα με προβληματίζει γιατί από προχθές που έγινε ο σεισμός δεν έχουμε καταγράψει κανένα μετασεισμό, ο μοναδικός που έγινε ήταν πριν από λίγο και μεγέθους 2 ρίχτερ, και η ακολουθία είχε πολύ λίγους μετασεισμούς. Θα έπρεπε να έχουμε και 2,5 ρίχτερ και 3 και 4», ανέφερε αρχικά για τα 5 Ρίχτερ της Κυριακής.

Ο Κορινθιακός είναι περιοχή με πολλά ρήγματα, λέει ο Τσελέντης

«Το 2019 είχαμε στην περιοχή έναν σεισμό 5,3 ρίχτερ και μετά δεν είχαμε έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι να έχουν «παγώσει» οι μετασεισμοί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης τα οποία πρέπει να τα λαμβάνει.

Μπορεί να τα βρει σε όλες τις ιστοσελίδες πλέον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο Κορινθιακός είναι μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Στο ανατολικό κομμάτι είναι οι Αλκυονίδες. Δεν είδαμε όμως μετατόπιση σε αυτό το ρήγμα. Οι Αλκυονίδες ωστόσο έχουν μαζέψει πολλή ενέργεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.

«Πολλοί μου είπαν ότι τον κατάλαβαν και στην Αθήνα. Εγώ ήμουν στην Πάτρα και δεν κατάλαβα τίποτα. Αυτό γιατί το ρήγμα έχει μία κατεύθυνση δύση - ανατολή, προς τα κάτω και δεξιά, γι’ αυτό υπήρξε ενίσχυση προς την πλευρά της Αθήνας και της Στερεάς Ελλάδος. 

Μετά από μέρες μπορούμε να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, πιστεύω σε 2 μέρες μπορεί να ξέρουμε. Η περιοχή του Κορινθιακού έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Υπάρχει μία ανησυχία για τις Αλκυονίδες, γιατί δε έχουμε κάποια ακολουθία έως τώρα εκεί στο σημείο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε για κάτι τώρα, θέλει προσοχή η περιοχή», συμπλήρωσε.

«Οι Αλκυονίδες κοιμούνται 40 χρόνια και η ενέργεια έχει μαζευτεί. Ο χθεσινός σεισμός δεν φάνηκε να ενεργοποιεί τις Αλκυονίδες», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

Δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού τονίζει ο Τσελέντης σε ανάρτηση του

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανάρτησή του γύρω τόνισε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε δυο 24ωρα για να δούμε πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία», επισημαίνοντας πώς ο αριθμός των μετασεισμών δεν είναι ο απαιτούμενος για να σημάνει… λήξη συναγερμού.

Η ανάρτηση του κ. Τσελέντη:

«Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 χλμ. ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13Χμ.Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. 

Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.

Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους. Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε. 

Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς. Μπορείτε να παρακολουθείτε ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ την εξέλιξη του φαινομένου στην σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου https://www.gein.noa.gr»

Akis Tselentis
το Σάββατο

Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13Χμ.

Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.

...Δείτε περισσότερα
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "2:21 4G ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Παρακολούθηση σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 24 ώρες Αναθεωρημένη Λύση ρόνος Γέννησης :08/10/2022 22:02:28.03 Πέγεθος :5.0 Γεωγραφικό Πλάτος [N] 38.3052 Γεωγραφικό Μήκος [E] :22.516 Εστιακό Βάθος [km] 12.7 Τοποθεσία :12 Χλμ. N της Δεσφίνας Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες"
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
2,2 χιλ.
113
244

Δεν γνωρίζουμε αν είναι ο κύριος σεισμός, λέει ο Λέκκας

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό ήταν ο κύριος σεισμός», δηλώνει μιλώντας στο iefimerida.gr ο Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μετά από την ισχυρή δόνηση που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα και έγινε αισθητή και στην Αττική, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες επιτηρούν τη μετασεισμική ακολουθία.

«Στον Κορινθιακό υπάρχουν συνολικά δέκα ρήγματα, το ρήγμα που έδωσε αυτό τον σεισμό βρίσκεται στην έξοδο του κόλπου της Ιτέας», είπε ο κ. Λέκκας στο iefimerida.gr, ενώ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει αυξημένη σεισμικότητα και έχει δώσει πολλούς σεισμούς στο παρελθόν.


epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί οι σεισμολόγοι ανησυχούν μετά τα 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό -«Υποπτη μετασεισμική ησυχία»
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1320628105506171173
item