Θεσπρωτία: Λαμπρός ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου σε Ηγ/τσα, Παραμυθιά, Φιλιάτες

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου εορτάστηκε λαμπρά στη Θεσπρωτία, με αποκορύφωμα την μαθητική απρέλαση στην Ηγουμενίτσα.


Και θύμισε ότι το 1940 είναι ορόσημο και οδοδείκτης. Ορόσημο, γιατί είναι μεγάλη στιγμή στη ζωή του Έθνους. Οδοδείκτης, γιατί είναι γραμμή πορείας μέσα στην ιστοράι του κόσμου.  


Και συνοψίζεται σε μια λέξη: "ΟΧΙ". 


ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Μετά την επίσημη δοξολογία, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με επιτυχία, αφού συνδύασε τα ιστορικά γεγονότα με τα μηνύματα των ημερών μας, ο δάσκαλος Στέργιος Χατζηιωάννου, και την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, χοροσταντούτος του Μητροπολίτη Τίτου, κατατέθηκαν στεφάνια. 


ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Παρέλασαν πεζοπόρα τμήματα του 628 ΜΤΠΦ, ενώ προηγουμένως είχε προηγηθεί δοξολογία, αλλά και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.

Τον πανηγυρικό της ημέρα εκφώνησε ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Φιλιατών Απόστολος Γατσέλος.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Μετά την δοξολογία και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον φιλόλογο Κων/ντίνο Πρέντζα,  έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Σουλιωτών, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο  του ναού του Αγίου Δονάτου.

Σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, τόνισε ότι "σήμερα είναι ημέρα γιορτής για την πατρίδα μας. Τιμούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που τον Οκτώβρη του 1940, σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος της ελπίδας ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου, πολεμώντας απέναντι στις αήττητες έως τότε δυνάμεις του άξονα.

Με τη νίκη στα βουνά της Αλβανίας η οποία ποτίστηκε από το αίμα των στρατιωτών μας, αλλά και με τον σκληρό και άνισο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής, αποδείχθηκε περίτρανα ότι κανένας εχθρός δεν είναι ικανός να σταματήσει έναν λαό που διψά για την Ελευθερία του.

Οι φρικαλεότητες του φασισμού και του ναζισμού δεν κατάφεραν να λυγίσουν το φρόνημα των Ελλήνων.

Μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε σήμερα, αλλά και σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να διαφυλάξουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες που μας άφησαν οι πρόγονοι μας.

Η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη, δεν είναι κούφιες έννοιες, αλλά αποτελούν το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν μας, και ταυτόχρονα είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στο αύριο".
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Λαμπρός ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου σε Ηγ/τσα, Παραμυθιά, Φιλιάτες
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 5722632428791940099
item