Άρτα: Με επισημότητα και λαμπρότητα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Άρτα

Με βαθιά υπερηφάνεια και έντονη συγκίνηση παρακολουθήσαμε χθες τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Άρτας για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ, που είπαμε στους Ιταλούς την 28η Οκτωβρίου του 1940. 

Ο καλός καιρός και η υψηλή θερμοκρασία ήταν σύμμαχοί μας χθες και μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε μια όμορφη παρέλαση και να απολαύσουμε τη μέρα. Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της περιοχής μας να παρελαύνουν με καμάρι. 

Τις εντυπώσεις έκλεψαν για ακόμη μια χρονιά οι μικροί μαθητές που καταχειροκροτήθηκαν από όλους μας! 

Ενώ, για μια ακόμη φορά εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή της Φιλαρμονικής, που έδινε μουσικό τόνο στην παρέλαση. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, ενώ όλα τα μηνύματα των φορέων αναφέρονταν στην ομόνοια, την ενότητα και την ομοψυχία ενάντια στις έντονες τουρκικές προκλήσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να υπερνικήσει τις προκλήσεις αυτές, όπως έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Κάτω από τη Σκέπη της Παναγίας, κάτω από τον Σταυρό της Ελληνικής Σημαίας οι Έλληνες καταφέρνουν θαύματα. Εύχομαι να συνεχίσουμε όλα αυτά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και η Ελλάδα να ζει πάντα ημέρες δόξας, όντας όλοι εμείς ενωμένοι υπό την Σκέπην του Θεού και της Παναγίας”.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος ανέφερε μεταξύ άλλων “Η θυσία όσων αγωνίστηκαν αποτελεί για μας μια μεγάλη έμπνευση. Στις μέρες η χώρα μας θωρακίζεται αμυντικά με στρατηγικές συμμαχίες, με πρωτοβουλίες και με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Χρόνια πολλά σε όλους!”.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε μεταξύ άλλων “Με το ΟΧΙ που είπαν οι Έλληνες το 1940 έστειλαν το μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα τότε ότι ένας μικρός λαός, γενναίος, στάθηκε σθεναρά απέναντι σε αυτόν που επιβουλευόταν την ελευθερία και την ανεξαρτησία. 

Τα μηνύματα αυτά είναι σήμερα επίκαιρα με την απειλή του φασισμού στην Ευρώπη, ωστόσο τα ΟΧΙ των λαών γράφουν την ιστορία”.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας τόνισε μεταξύ άλλων “Οι Έλληνες με το ΟΧΙ αντιστάθηκαν και πολέμησαν απέναντι σε πανίσχυρους εισβολείς του φασισμού και του ναζισμού, με εθνική ενότητα και ομοψυχία.

Σήμερα όμως ζούμε ξανά την απειλή της ειρήνης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι απειλές της Τουρκίας είναι γεγονός. 

Εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε τη δική μας στρατηγική και να την υπηρετήσουμε με εθνική συνεννόηση και εθνική ενότητα, αλλά και να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία μας γιατί υπάρχουν ακόμη οι νοσταλγοί του ναζισμού και του φασισμού. 

Πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες της χώρας μας και να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και ελεύθερη για ένα καλύτερο μέλλον”.

Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Πατήλας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων “Οι πρόγονοί μας μάς έχουν διδάξει πάρα πολλά, έχουν αφήσει στη νεώτερη ιστορία “χρυσές σελίδες” γραμμένες με το έπος που συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα, δείχνοντας έτσι ότι τα ιδανικά όπως η ελευθερία και η πατρίδα είναι πάνω από κάθε δύναμη, κάθε ισχύ, κάθε οπλικό σύστημα. 

Είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακολουθήσουμε και να παραδειγματιζόμαστε από την ιστορία.”

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, επεσήμανε μεταξύ άλλων “Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και εμείς οφείλουμε να διδαχτούμε από αυτούς τους αγώνες κι εμείς στη σύγχρονη εποχή να δώσουμε τους δικούς μας αγώνες, και ενωμένοι με ομοψυχία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα εθνικά ζητήματα αλλά και τα τοπικά ζητήματα”.

Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, Παρασκευή Χαμπηλομάτη, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής “Τιμούμε σήμερα την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στο φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι. Εορτάζουμε την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και την εμπλοκή της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η γιορτή αυτή επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά στο διηνεκές της ιστορίας την πίστη και την προσήλωση του ελληνικού έθνους στα ελληνικά ιδεώδη και στις αξίες, όπως την ελευθερία, το σεβασμό στον άνθρωπο, την ελεύθερη έκφραση και γνώμη, την αγάπη προς την πατρίδα, την αίσθηση καθήκοντος προς την πατρίδα, όλα αυτά αποτελούν θεμέλιο λίθο του εκπαιδευτικού μας συστήματος. 

Συγχαίρουμε θερμά όσους παρέλασαν σήμερα για την άψογη εικόνα τους, για το ήθος τους και το σεβασμό τους σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας.”

Τέλος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, Κλεοπάτρα Βασιλείου, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής “Είναι μια ευκαιρία η σημερινή γιορτή να σκεφτούμε, να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα σε μια κοινωνία που χρειάζεται τη συμβολή όλων μας. 

Η αποτίμηση φόρου στους προγόνους είναι οι μνήμες αυτές που καθορίζουν τον άνθρωπο και καθορίζουν τον Έλληνα, είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα και πραγματικά θεωρώ ότι οι εθνικές μας εορτές είναι ένα πεδίο εκπαίδευσης όχι μόνο για τους μικρούς μας μαθητές αλλά και για τον ίδιο τον ενήλικα”.


Πηγή: 
maxitisartas.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Με επισημότητα και λαμπρότητα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2170899397297847186
item