Γιάννενα: Καλπάκια 2022: Ο Κ. Μητσοτάκης στον τόπο των μαχών – Μήνυμα κατά της Ρωσίας

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η κεντρική εκδήλωση των “Καλπακίων 2022” με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου και ένα ζεύγος μαχητικών να σκίζει τους αιθέρες της ακριτικής περιοχής του Πωγωνίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη του Πρωθυπουργού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών. 

Ονόματα γνωστά αλλά και άγνωστοι στρατιώτες που δεν έχουν ταυτιστεί μέχρι σήμερα, ακούστηκαν στη διάρκεια της τελετής, με την επισήμανση “απόντες, έπεσαν υπέρ πατρίδος” και με μια ριπή πυροβόλου να ακούγεται στον αέρα.

Στεφάνι κατέθεσαν ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της βουλής Κ. Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου και Δερόπολης Πωγωνίου, ενώσεις στρατιωτικών και αποστράτων και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας.

Ακολούθησε τοπογραφική ενημέρωση.

H ομιλία Καψάλη και ο χαιρετισμός Μητσοτάκη

Στην ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Κώστας Καψάλης, Δήμαρχος Πωγωνίου μετέφερε στον πρωθυπουργό πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της κοινωνίας της Ηπείρου αλλά και όλων των κατοίκων της Ηπείρου, όπως είπε, ο κύριος εορτασμός της εθνικής επετείου να γίνεται στο φυσικό χώρο, εκεί όπου έγιναν οι πρώτες μάχες κατά των Ιταλών.

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στα έργα ανάδειξης των πολυβολείων, των σημείων των μαχών, της ανέγερσης του ιστορικού μνημείου που θα αποτελεί υπόμνηση των ονομάτων των πεσόντων και με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον πρόεδρο της βουλής, για τη χρηματοδότηση των μελετών.

Ο Στέφανος Κωλέττας έκανε την πανηγυρική ομιλία της εκδήλωσης.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας τη συγκίνησή του στην παρουσία του σε αυτό τον τόπο που τον γεμίζει η ιστορία, όπως είπε. Εδώ που επιτεύχθηκαν οι πρώτες νίκες κατά του Άξονα.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα Καλπάκια επιστρέφουν” είπε απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Πωγωνίου ο Πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία και στο πολεμικό θαύμα που επετεύχθη σε αυτό τον τόπο. 

Η αγάπη για την εθνική ανεξαρτησία ενώνει τους πολίτες, μπροστά της κάθε διαφορά μικραίνει, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνέδεσε αυτή την ιστορική στιγμή με τον σε εξέλιξη πόλεμο στην Ουκρανία. Το ΌΧΙ που είναι χαραγμένο στην πλαγιά του προφήτη Ηλία απευθύνεται και σε έναν άλλο εισβολέα, στη Ρωσία που καταπατά το διεθνές δίκαιο, είπε και συνέκρινε τον αμυντικό πόλεμο της Ουκρανίας. Τόνισε ακόμα πως “το όχι αποτελεί την εθνική μας θέση, απέναντι σε κάθε επιβολή”.

Υποσχέθηκε για το Καλπάκι πως θα δει άμεσα η κυβέρνηση και θα δρομολογήσει το Πάρκο Ιστορίας και ένα κενοτάφιο στους πρόποδες του Μνημείου του Μαχητή όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των 14.000 πεσόντων στρατιωτών.

Παναγιώτης Μπούρχας

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Καλπάκια 2022: Ο Κ. Μητσοτάκης στον τόπο των μαχών – Μήνυμα κατά της Ρωσίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5761595037677960022
item