Μητσοτάκης στη Βουλή: Αυτή η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει – Μόνο το 2022 η στήριξη πλησιάζει τα 13 δισ.

Ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση τις αλήθειες και τα ψέματα. 

Το παράδοξο, είπε, είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. «Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία των επιχειρήσεων πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 

Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις».

Στο κείμενο της ερώτησης χωρέσατε τρία ερωτήματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα συμπεράσματα. 

Στις 474 λέξεις δεν βρήκατε ούτε μια για να καταδικάσετε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο θα νόμιζε ότι η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις.

Θα περίμενα, συνέχισε, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο όχι για εθνικούς λόγους μια σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν.

Η ακρίβεια συνεπώς, συνέχισε, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική κρίση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης. Όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα με το φυσικό αέριο πιέζει και σκοτώνει την ευημερία των πολιτών. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι και αυτή η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους 3 αυθαίρετους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα με τους οποίους είπε προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικούς υπεύθυνους για διεθνή προβλήματα.

Του καταλόγισε ότι από τους πίνακες επιλέγει αυτούς που τον συμφέρουν. Όντως, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν πληθωρισμό άνω του 15%.

Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ., είπε ο πρωθυπουργός.

Πυρά κατά Τσίπρα για ψέματα και παραχάραξη της αλήθειας

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Tσίπρα για ψέματα και παραχάραξη της αλήθειας και σχολιάζοντας την επιμονή Τσίπρα στο Ιβηρικό μοντέλο, είπε ότι αν το εφαρμόζαμε θα ήταν υψηλότερες οι τιμές και η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Καλό θα ήταν να είστε καλύτερα ενημερωμένος, είπε και μην αφήνετε να πλανιόνται σε αυτή την αίθουσα εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Απαντώντας για τα υπερκέρδη και την κερδοσκοπία, θύμισε ότι πρώτος ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη φορολόγησης των εσόδων βάσει τον υπολογισμών της ΡΑΕ.

Αποφεύγετε να μιλήσετε για το γεγονός ότι η χώρα μας πρώτη από τον Ιούλιο έχει μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων από τις εταιρείες ενέργειας. έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε 3 μήνες. 

Και αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Κομισιόν και γίνεται υποχρεωτικό για όλες τις χώρες, άρα κάτι καλό κάναμε.

«Αυτό, τι είναι κ. Τσίπρα δεν είναι στήριξη της κοινωνίας;»Στον προϋπολογισμό είπε θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Και αυτό το μέτρο θα έχει στοιχεία υποχρεωτικότητας για όλες τις χώρες. 

Ο πρωθυπουργός έδειξε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με ποσό πληρωμής 278 ευρώ και κρατική επιδότηση 700 ευρώ. «Αυτό, τι είναι κ. Τσίπρα δεν είναι στήριξη της κοινωνίας;» αναρωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε έναν άλλο μύθο που όπως είπε διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά. Εκείνον της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής κρατικής διάσωσης μια γερμανικής εταιρείας που κατέρρεε. 

Δεν γνωρίζετε την διαφορά του bailout και της κρατικοποίησης; Η ΔΕΗ δόξα τω θεώ δεν χρήζει bailout. Αυτό το κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από την δική σας κυβέρνηση.

Αν έμενε η ΔΕΗ είπε στα χάλια που μας την εγκαταλείψατε δεν θα ήταν σε θέση να στηρίζει τους πελάτες της. Δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ γιατί δεν θα μπορούσε να στηρίζει τους πελάτες της. Το κράτος ελέγχει την ΔΕΗ και με το 34% που κατέχει.

Είπε ακόμα ότι αυτό το 34% αξίζει σήμερα 680 εκατομμύρια δαδή 4 φορές πιο πολύ από όσο άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι μας ζητάτε να γυρίσει στο Δημόσιο και ο φίλος σας κ. Φωτόπουλος με τον διακόπτη που θα κατέβαζε;

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

«Είναι μια στενάχωρη ημέρα η σημερινή και θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδριυ Νικολαΐδη. Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής της έδωσε νόημα και με τα λόγια που είπε φεύγοντας από αυτή. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής και ένας καλός οικογενειάρχης ένας άξιος αντίπαλος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια», είπε ο πρωθυπουργός.
epirusblog.gr
5 of 5
Μητσοτάκης στη Βουλή: Αυτή η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει – Μόνο το 2022 η στήριξη πλησιάζει τα 13 δισ.
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3421169670892797436
item