ΟΔΔΗΧ: Έως 1 δισ. επιπλέον από τις αγορές μέσω επανέκδοσης

Νέους τρόπους και διεξόδους για να δανείζεται φτηνότερα, μέσα στη θύελλα των αγορών και παρά την συνεχή άνοδο των επιτοκίων, αξιοποιεί η Ελλάδα. 

Αξιοποιώντας εργαλεία που λίγες χώρες διαθέτουν –και τα οποία ανέπτυξε λόγω της πρωτοφανούς κρίσης που βίωσε- η Ελλάδα διεκδικεί σήμερα να αντλήσει 0,75 ή έως και 1 δισ. ευρώ, μέσω επανέκδοσης 5ετούς ομολόγου το οποίο είχε εκδώσει τον Ιούνιο και λήγει για να εξοφληθεί τον Δεκέμβριο του 2027.

Αν και διαθέτει ρευστά ταμειακά διαθέσιμα που αγγίζουν τα 38 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ επιλέγουν να προσθέσουν επιπλέον ρευστότητα –δια παν ενδεχόμενο- αυξάνοντας σχεδόν στα 8 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που έχει δανειστεί από τις αγορές φέτος.

Ωστόσο η διαδικασία που ανοίγει σήμερα το μεσημέρι, παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, εν σχέσει με τις κανονικές εκδόσεις:

 • παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων, αφορά ομόλογο ελληνικού Δημοσίου κυμαινόμενου επιτοκίου -και όχι σταθερού επιτοκίου όπως συνήθως.
 • ως κυμαινόμενου επιτοκίου, στους επόμενους μήνες και χρόνια θα επιβαρύνεται από αυξήσεις επιτοκίων, αντίθετα δηλαδή με ένα ομόλογο σταθερού επιτοκίου που δεν επηρεάζεται από τέτοιες μεταβολές.
 • παρά την επιβάρυνση λόγω αυξήσεως επιτοκίων, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν τη σημερινή διαδικασία ασφαλή και περισσότερο συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο από ένα σταθερού επιτοκίου ομόλογο! Στην πραγματικότητα, το κόστος από τη διακύμανση επιτοκίων (euribor τρίμηνου) εξουδετερώνεται πλήρως. Και αυτό γιατί η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει υπερκαλύψει (over hedging) μέσω swaps και άλλων κινήσεων, το ρίσκο από μεταβολές επιτοκίων δανεισμού σε τρέχουσες και μελλοντικές λήξεις ομολόγων. Κατά διαστήματα και τώρα όμως, ανοίγουν «παράθυρα» όπου μπορεί να εντάξει και να καλύψει και νέες εκδόσεις όπως η τρέχουσα, όταν λήγουν άλλες προηγούμενες.
 • αντιθέτως μάλιστα, αν δανειζόταν για 5ετία με σταθερό επιτόκιο, μπορεί οι αγορές να «τιμολογούσαν» την Ελλάδα με 4,20% ή και παραπάνω ενδεχομένως. Το πραγματικό κόστος από το κυμαινόμενο που ανοίγει σήμερα όμως, αναμένεται να κινηθεί λίγο πάνω από 2% τον χρόνο. Γιατί ο ΟΔΔΗΧ μπορεί και καλύπτει (με hedging που ήδη έχει κάνει) την όποια διακύμανση στο επιτόκιο (euribor τριμήνου) προκύψει στο μέλλον, αναλαμβάνοντας μόνο μια σταθερή επιβάρυνση: 0,90% που ισχύει (και το δέχεται ήδη από το υφιστάμενο hedging) και περίπου 1%-1,5% επιπλέον το οποίο μπορεί να προκύπτει από διαδικασίες σαν τη σημερινή.

Το τελικό κόστος που θα προκύψει θα είναι σταθερό έτσι αφού, με άλλους τρόπους, το υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει να «ακυρώσει» τις επιβαρύνσεις από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, για την έκδοση!

Αυτό είναι και ένα δείγμα από τις “διορατικές” κινήσεις στρατηγικής (όπως τις αποκαλεί συχνά ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας) που έχουν κάνει από καιρό το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. 

Καταφέρνει έτσι η Αθήνα, αντί να κρύβεται μέχρι να περάσει η «μπόρα» στις αγορές, να συνομιλεί συνεχώς με αυτές, ακόμα και στα πιο δύσκολα, «χτίζοντας» γέφυρες και για νέες εκδόσεις όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αν και η τελευταία έκδοση ομολόγου έγινε πριν μισό χρόνο (τον Απρίλιο) η Αθήνα έχει αντλήσει εφέτος ήδη 6,9 δισ. ευρώ. 

Μετά και τη σημερινή διαδικασία θα αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ και θα απομένουν περίπου 50 ημέρες για να αποφασίσει αν έχει λόγους να προβεί και σε νέες κινήσεις φέτος.

Η διαδικασία προσφορών (auctions) απευθύνεται και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας ειδικής κατηγορίας επενδυτών (περίπου το 10%-15% έναντι 80% των τυπικών εκδόσεων) και όχι το σύνολο της αγοράς. 

Ενδιαφέρει κυρίως ελληνικές και ξένες τράπεζες, που αναμένεται να κινηθούν για να αποκομίσουν οφέλη σε μια ταραγμένη εποχή, με σχεδόν τη μισή επιβάρυνση για τη χώρα μας –ή και ακόμα μικρότερη υποθετικά, αν τα επιτόκια νέων εκδόσεων ομολόγων κινηθούν μελλοντικά πέραν και του 5%.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση – πρόσκληση του ΟΔΔΗΧ:

 • σήμερα θα διενεργηθεί Δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κυμαινόμενου επιτοκίου (3M Euribor+1,23%), λήξης 15 Δεκεμβρίου 2027, σε άυλη μορφή, ISIN GR0514024216.
 • το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 750 εκατομμύρια ευρώ
 • στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές
 • θα γίνει υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο
 • οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 το μεσημέρι σήμερα
 • επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, μέχρι και 1 εργάσιμη ημέρα μετά
 • οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) και μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού (δηλαδή 225 εκατ. ευρώ επιπλέον).

epirusblog.gr
5 of 5
ΟΔΔΗΧ: Έως 1 δισ. επιπλέον από τις αγορές μέσω επανέκδοσης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4369179130857160733

Τα καλύτερα

item