Ινδία: Στους 19 οι νεκροί ορειβάτες από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια

Τουλάχιστον 19 είναι οι νεκροί από το δυστύχημα με χιονοστιβάδα που παρέσυρε την Τρίτη ομάδα ορειβατών στα Ιμαλάια, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δέκα άνθρωποι.

Η ομάδα αυτή αποτελείτο από 34 ανθρώπους που φοιτούσαν σε τοπικό ορειβατικό σύλλογο, το Ινστιτούτο Ορειβασίας Νεχρού, 7 διδάσκοντες και μια νοσηλεύτρια.

«Βρέθηκαν 19 πτώματα. Δέκα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Ριντχίμ Αγκαρουάλ την ώρα που οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την επιχείρηση διάσωσης.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Ουταραχάντ, ο Πούσκαρ Σινγ Ντάμι, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι η έμπειρη ορειβάτισσα Σαβίτα Κάνσουαλ, μέλος των διδασκόντων της ομάδας, βρίσκεται μεταξύ των νεκρών. 

Νωρίτερα φέτος, είχε κατακτήσει το Έβερεστ και το γειτονικό Μακούλου σε διάστημα μόνον 16 ημερών, σημειώνοντας ρεκόρ στις γυναίκες.

Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν αποσταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στις έρευνες, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Ριντχίμ Αγκαρουάλ δήλωσε ότι οι ορειβάτες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε χαράδρα λίγο μετά την χιονοστιβάδα.

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποτιμούν σε ποσοστά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια, αλλά οι ορειβάτες έχουν παρατηρήσει διεύρυνση των χαραδρών, νερό σε ζώνες στις οποίες υπήρχε προηγουμένως χιόνι και τον πολλαπλασιασμό των λιμνών παγετώνων.

epirusblog.gr
5 of 5
Ινδία: Στους 19 οι νεκροί ορειβάτες από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1816528533504781757
item