Τραγωδία στη Νότια Κορέα – Τουλάχιστον 151 νεκροί όταν ποδοπατήθηκαν σε γιορτή για το Χάλογουιν

Σε τουλάχιστον 151 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από ποδοπατήματα κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων για το Χάλογουιν αργά το Σάββατο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 150, ανέφερε το πρακτορείο Yonhap, πολλοί από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η τραγωδία συνέβη περίπου στις 22:20 του Σαββάτου (τοπική ώρα, 18:20 ώρα Ελλάδας), καθώς ένα τεράστιο πλήθος κόσμου ξεχύθηκε μέσα σε στενούθς δρόμους στην περιοχή Ιταεγούν, μια κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας για τους εορτασμούς του Χάλογουιν.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πλήθος άρχισε να κινείται προς ένα σημείο όταν ακούστηκε ότι έφτασε εκεί μια διασημότητα. Τότε ήταν που επικράτησε συνωστισμός και ποδοπατήθηκαν.

Αναφορές κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ανθρώπους στην περιοχή, στο πρώτο μεγάλο πάρτι χωρίς μάσκες για το Χάλογουιν μετά την πανδημία.
000_32ME4ZV
000_32ME4ZT

Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί καθώς οι εργασίες διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε 140 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες. Στην Νότια Κορέα, οι εργαζόμενοι διάσωσης αναφέρουν καρδιακή ανακοπή έως ότου ένας γιατρός ανακοινώσει επίσημα τον θάνατο ενός ατόμου.

Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δίκτυωσης δείχνουν σορούς στον δρόμο, ανθρώπους να κάνουν ανάνηψη και διασώστες να απεγκλωβίζουν επιζώντες.

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Yonhap δείχνουν πάνω από δώδεκα ανθρώπους να κείτονται σε έναν δρόμο, με διασώστες να τους βοηθούν. Πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλούς ανθρώπους να δέχονται πρώτες βοήθειες από υπαλλήλους διάσωσης και ιδιώτες.

Οι αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια του συμβάντος, ανέφερε το Yonhap.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ διέταξε την ανάπτυξη δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφής.Στην πρωτεύουσα της Κορέας επιστρέφει και ο δήμαρχος της πόλης που απουσίαζε σε ταξίδι στην Ευρώπη.
seoul-10
seoul-11
seoul-12
seoul-20
Σκηνές φρίκης

«Ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, σαν σε ομαδικό τάφο. Κάποιοι έχαναν σταδιακά τις αισθήσεις τους, άλλοι ήταν ήδη νεκροί», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Σκηνές φρίκης περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ο Λι Μπομ-σοκ, ένας γιατρός που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην περιοχή. «Όταν επιχείρησα την πρώτη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), δύο θύματα κείτονταν στο πεζοδρόμιο. Λίγο αργότερα, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε».

«Πολλοί περαστικοί έσπευσαν να μας βοηθήσουν», συνέχισε. «Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια… Πολλά θύματα είχαν χλομιάσει. Δεν μπορούσα να μετρήσω τον σφυγμό τους ή να ελέγξω την αναπνευστική λειτουργία τους και πολλοί από αυτούς είχαν ρινική αιμορραγία. Προσπαθώντας να εφαρμόσω ΚΑΡ.Π.Α., έβγαινε αίμα από το στόμα τους», περιγράφει.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter από αυτόπτη μάρτυρα, φαίνεται πλήθος κόσμου με αποκριάτικες στολές σε έναν δρόμο με πολλά μπαρ. Ξαφνικά επικρατεί αναταραχή, περαστικοί σπρώχνονται και πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, ακούγονται κραυγές…

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ζαλισμένοι περαστικοί κάθονταν στο πεζοδρόμιο και συμβουλεύονταν τα κινητά τους τηλέφωνα. Ορισμένοι αγκαλιάζονταν για να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον, ενώ από μερικά μπαρ εξακολουθούσε να ακούγεται μουσική, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παγκόσμια θλίψη
 - Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος Γιουν

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ κήρυξε εθνικό πένθος στον απόηχο της χθεσινής τραγωδίας κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Halloween στη Σεούλ.

«Είναι πραγματικά φρικτό», τόνισε ο πρόεδρος Γιουν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Παράλληλα, πολλοί ξένοι ηγέτες εξέφρασαν τη βαθύτατη θλίψη τους για την πολύνεκρη τραγωδία.

«Θρηνούμε μαζί με τον λαό της Νότιας Κορέας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση σε όλους όσοι έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό σας».

«Τα τραγικά γεγονότα στη Σεούλ μας θλίβουν βαθύτατα, οι σκέψεις μας είναι κοντά στα θύματα και τις οικογένειες τους», έγραψε στο Twitter ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Βαθιά λυπημένος για τα τρομερά γεγονότα» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ανατριχιαστικά νέα» από τη Σεούλ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια στον λαό της Νότιας Κορέας».

epirusblog.gr
5 of 5
Τραγωδία στη Νότια Κορέα – Τουλάχιστον 151 νεκροί όταν ποδοπατήθηκαν σε γιορτή για το Χάλογουιν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5435110574745442287
item