Μπαράζ ελέγχων στην αγορά: Άλλοι 10 χονδρέμποροι στην «τσιμπίδα» για κερδοσκοπία

«Λαβράκια» έχουν βγάλει οι τελευταίοι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney έχουν «πιαστεί» πάνω από 100 επιχειρήσεις λιανικής και περίπου 10 χονδρικής να πωλούν με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους απ’ αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. 

Παράλληλα ελέγχονται και δύο σοβαρές περιπτώσεις επιχειρήσεων με καυσόξυλα ενώ την ερχόμενη εβδομάδα υπουργική απόφαση θα καθιστά υποχρεωτική την δήλωση αποθεμάτων εκ μέρους των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τα «λαβράκια» που έπιασαν οι ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται η επιβολή τσουχτερών προστίμων κατά περίπτωση καθώς και η δημοσιοποίηση των ονομάτων στις περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν κραυγαλέες και σοβαρές περιπτώσεις.

Χθες το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το όνομα χονδρεμπορικής επιχείρησης που πιάστηκε από τον έλεγχο των κλιμακίων της ΔΙΜΕΑ να διαθέτει προϊόντα με τιμές πολύ πάνω απ’ τα αποδεκτά περιθώρια κέρδους.

Πρόκειται για την εταιρεία Νικόλαος Πολίτης ΕΠΕ – Χονδρικό Εμπόριο Οπωροκηπευτικών με έδρα στην Κεντρική Αγορά Αθηνών. 

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 128.300 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία με απόφαση του υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόστιμο, για το οποίο η επιχείρηση έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ήταν «τσουχτερό» μιας και στους ελέγχους διαπιστώθηκαν μεγάλα αποθέματα τα οποία πωλούνταν σε τιμές με περιθώριο κέρδους υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε η επιχείρηση πριν το Σεπτέμβριο του 2021, όπως εξάλλου ορίζει και η νομοθεσία.

Υπουργική απόφαση για τα καυσόξυλα

Την ίδια ώρα αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα υπουργική απόφαση με την οποία θα επιχειρηθεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερος έλεγχος στην αγορά καυσόξυλων – πέλλετ κ.ο.κ. μετά την πρόσφατη ενεργοποίηση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με το οποίο πουλάνε οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η υπουργική απόφαση θα καταστήσει υποχρεωτική τη δήλωση από μέρους κάθε εμπλεκόμενου στην εφοδιαστική αλυσίδα των αποθεμάτων που έχουν σε:

  • καυσόξυλα παντός είδους,
  • πέλλετ,
  • μπρικέτες ξύλου
  • δαδί

Η υπουργική απόφαση θα βγει καθώς στην αγορά καυσόξυλων παρατηρείται το φαινόμενο της αποθεματοποίησης. Κοινώς επιχειρήσεις κρύβουν σε αποθήκες αποθέματα τα οποία βγάζουν με τρόπο ελεγχόμενο στην αγορά και συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο των τιμών.

Σημειωτέον πως φέτος στην αγορά παρατηρούνται ελλείψεις, γεγονός που έχει εκτινάξει τις τιμές στα καυσόξυλα μεσοσταθμικά κατά 30% με 35%.

Το υπ. Ανάπτυξης εκτιμά πως με την υποχρεωτική δήλωση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με το πλαφόν κέρδους που έχει επιβληθεί (σ.σ. πρέπει να είναι ίδιο με αυτό που είχαν οι επιχειρήσεις πριν το Νοέμβριο του 2021) θα επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Πηγές απ’ το υπουργείο εξάλλου υπενθυμίζουν πως σε περίπτωση εντοπισμού αποθέματος που δεν θα έχει δηλωθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα αυτόματα θα κατάσχεται.

epirusblog.gr
5 of 5
Μπαράζ ελέγχων στην αγορά: Άλλοι 10 χονδρέμποροι στην «τσιμπίδα» για κερδοσκοπία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7161901454150365903
item