Σπέσιαλ όχημα MRZR 4 που αναμένουμε για το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών έκανε την εμφάνιση του στην έδρα της ΔΕΠ

Ηχηρή απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτεριών, Νίκος Δένδιας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τουρκικές προκλήσεις αλλάζει τα πάντα στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις

Χθες ως γνωστόν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απένειμε την Ηθική Αμοιβή της «Ευφήμου Μνείας» σε έξι Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ που διακρίθηκαν στον διεθνή στρατιωτικό Διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022» στο Hohenfels της Γερμανίας.

Στις συνημμένες εικόνες στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, έκανε την εμφάνιση του  ένα όχημα MRZR 4, σκορπώντας αισιοδοξία για τον εξοπλισμό των ειδικών μας δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ότι αναμέναμε αριθμό ελαφρών ειδικών οχημάτων για το ΕΤΑ, με στόχο την εκπλήρωση αποστολών ειδικού χειρισμού, προσφέροντας ταχύτητα και ευκινησία επίμπαντοδαπού εδάφους.

Μιλάμε για οχήματα MRZR 4 (4×4) της αμερικανικής εταιρείας Polaris Defense, που είναι από τα πιο δημοφιλή διεθνώς σε πολλές μονάδες ειδικών δυνάμεων ανά τον κόσμο.

Η προμήθεια Τεσσάρων οχημάτων αυτού του τύπου για το ΕΤΑ αφορά μέσω διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΑΣΔΥΣ , με διάθεση ποσού 750.000 € άνευ ΦΠΑ.

Το MRZR 4, έχει βάρος 900 κιλών, διαθέτει πολύ αξιόλογη μεταφορική ικανότητα, ενώ το ωφέλιμο φορτίο φτάνει στα 680 κιλά.

Στην τυπική διαμόρφωση, το όχημα έχει 4 καθίσματα για ισάριθμους επιβάτες ενώ εάν απαιτηθεί, 2 επιπλέον καθίσματα μπορούν να προσαρμοστούν στην μικρή καρότσα φόρτου. Στην θέση του συνοδηγού, μπορεί να προσαρμοστεί πολυβόλο 5,56 ή 7,62 mm καθώς και βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm ή πολυβόλο βομβίδων 40 mm.  

Με μήκος 3,59 μέτρα, πλάτος 1,52 μέτρο και ύψος 1,87 μέτρο, δύο οχήματα μπορούν να μεταφερθούν ως εσωτερικό φορτίο στην καμπίνα φόρτου ελικοπτέρου Chinook.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι εξελίξεις και η παρατεταμένη φύση του πολέμου στην Ουκρανία φέρνει, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ραγδαίες αλλαγές, με νέες μεθόδους μάχης και εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών.  

Νέες τεχνικές, και νέες μέθοδοι αναδύονται από έναν σκληρό και ανελέητο πόλεμο ανάμεσα σε μια υπερδύναμη (Ρωσία)  και μια πιο μικρή χώρα σαν την Ουκρανία, η οποία βέβαια έχει την αμέριστη στρατιωτική βοήθεια της δύσης, και αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε, αφού διαφορετικά θα είχε καταληφθεί ολόκληρη η χώρα σε μερικές εβδομάδες.

Τα πρώιμα διδάγματα του πολέμου αυτού φέρνουν ξανά στο προσκήνιο όχι μόνο το  “ξεχασμένο” και παραμελημένο ελληνικό πεζικό, αλλά και τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων που οφείλουν να αναβαθμιστούν ως προς τις δυνατότητες τους άμεσα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε αυτό το δόγμα πολέμου, είναι ο άμεσος εξοπλισμός με σύγχρονο υλικό των μελών αυτών των δυνάμεων, οι οποίες θα εκπαιδευτούν με προσανατολισμό την καταστροφή εναέριων και πλωτών μέσων του εχθρού, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση των ενισχύσεων στα σημεία επίθεσης στα νησιά μας, σε περίοδο πολεμικής κρίσης ειδικά με τους απέναντι.


epirusblog.gr
5 of 5
Σπέσιαλ όχημα MRZR 4 που αναμένουμε για το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών έκανε την εμφάνιση του στην έδρα της ΔΕΠ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5035759038465741550
item