Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η ΠΑ - Ο «Made in HAF» εξομοιωτής εκπαιδεύει τα «γεράκια» σε σενάρια μάχης: Πραγματικές εκρήξεις και αεραπόβαση σε βραχονησίδες

Η Μοίρα Tactical Simulator ιδρύθηκε το 2022 έπειτα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς πάνω σε μια καινοτόμα ιδέα μιας μικρής ομάδας Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Nέα δεδομένα στην εκπαίδευση όχι μόνο των ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και Στελεχών των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων φαίνεται ότι φέρνει ο νέος Τακτικός Εξομοιωτής αεροπορικού πολέμου ο οποίος ήδη λειτουργεί στο Ελληνικό ‘’Top Gun’’, το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. 

Τα συμπεράσματα που ήδη έχουν εξαχθεί τους πρώτους μήνες εκπαίδευσης και ενώ ο Tactical Simulator συνεχώς επεκτείνεται και αναβαθμίζεται προκαλούν τεράστια ικανοποίηση στο Αεροπορικό Επιτελείο αφού τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Εκτινάσσουν τις επιχειρησιακές και αλλά τακτικές δυνατότητες για τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’, δίνουν ώθηση στην εκπαίδευση, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πόρων και καταδεικνύουν ότι τα «μυαλά» των Ενόπλων Δυνάμεων με τον κατάλληλο σχεδιασμό και καθοδήγηση δείχνουν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων από Στελέχη μεγάλων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται για δεκαετίες στην έρευνα και στην ανάπτυξη ανάλογων συστημάτων εκπαίδευσης.

Πραγματικές εκρήξεις, real-time battle damage assess, τακτικές shooter cover καθώς και πλήρης εξομοίωση time sensitive στόχων όπως αεραπόβαση σε βραχονησίδες και προσβολή αυτών αποτελούν ορισμένα από τα αντικείμενα πάνω στα οποία εκπαιδεύονται τα «γεράκια» της HAF όπως και άλλα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στον Τακτικό Εξομοιωτή.

Οι υπεύθυνοι του Tactical Simulator προσθέτ ουν συνεχώς στο λογισμικό τη δυνατότητα για εκπαίδευση σε όλο και πιο σύνθετα σενάρια με ταυτόχρονη εμπλοκή μεγάλου αριθμού μαχητικών, συστημάτων αεράμυνας, πολεμικών πλοίων αλλά και κομάντος Joint Terminal Attack  Controller οι οποίοι από το έδαφος καθοδηγούν τα μαχητικά και καταδεικνύουν στόχους κάθε είδους κυρίως High Value στο έδαφος και στη θάλασσα.

Ταυτόχρονα  με το βλέμμα προς το μέλλον αλλά λαμβάνοντας υπόψη ρεαλιστικά σενάρια απειλών η Πολεμική αεροπορία ήδη κάνει δοκιμές σε Live Virtual Constructive  περιβάλλον όπου ψηφιακά ίχνη τών ΑTD δύναται νά εμφανιστουν σε MFD πραγματικών αεροσκαφών συμβάλλοντας στην δημιουργία πολύπλοκων σεναρίων καθώς και της εξοικονόμησης πόρων, τακτική πού ακολουθούν χώρες όπως η USAF, Israeli Air Force. 

Ήδη εκτελούνται σενάρια τα οποία αφορούν ταυτόχρονη εκπαίδευση ψηφιακών ιχνών (ATD’s) με πραγματικά αεροσκάφη μέσω Link-16. 

Μια «επανάσταση» στην εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας όπου ο όρος «δικτυοκεντρική» εκπαίδευση αποκτά πραγματικό νόημα.

Μέσω της διασύνδεσης ψηφιακού και πραγματικού κόσμου γίνεται ρεαλιστικότερη η εκπαίδευση. Έτσι υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστούν ‘’παίγνια’’ και σενάρια με συμμετοχή πλην των ιπτάμενων και ελεγκτών αεράμυνας αλλά και SOF JTAC οι οποίοι καταδεικνύουν στόχους. 

Ο JTAC μπροστά από σε ένα θόλο έχει τη δυνατότητα να βλέπει τα αεροπλάνα να επιχειρούν και τους στόχους να καταστρέφονται ακόμα και αντιαεροπορικούς Stinger να εκτοξεύονται από το έδαφος. Εκπαίδευση η οποία πρακτικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Στόχος είναι οι ώρες πτήσης στον αέρα να συμπληρωθούν με χρήση του Tactical Simulator. Χαρακτηριστικό είναι ότι η RAF σε αυτή τη λογική προγραμματίζει έως το 2040 το 80% των ωρών πτήσης να γίνονται στους εξομοιωτές ώστε να εξοικονομήσουν έως και 25.000 ώρες.

Επιπλέον άλλα σενάρια προβλέπουν συνεργασία των ιπτάμενων που εκπαιδεύονται στους ATD με Νaval Coordinator σε αποστολές προσβολής ναυτικής δύναμης.

Η Μοίρα Tactical Simulator ιδρύθηκε το 2022 έπειτα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς πάνω σε μια καινοτόμα ιδέα μιας μικρής ομάδας Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Οργάνωσαν και έστησαν το project με πολύ μικρό κόστος και τη συνεχή στήριξη του Αεροπορικού Επιτελείου με πρώτο τον νυν Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά

Κόστος το οποίο έχει ήδη καλυφθεί από τις πρώτες εκπαιδεύσεις JTAC. Η Μοίρα θα δώσει ηχηρό παρόν στη ΔΕΘ με τα  Στελέχη της να παρουσιάζουν στο κοινό τον «made in HAF» Τακτικό Εξομοιωτή.

 

epirusblog.gr
5 of 5
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η ΠΑ - Ο «Made in HAF» εξομοιωτής εκπαιδεύει τα «γεράκια» σε σενάρια μάχης: Πραγματικές εκρήξεις και αεραπόβαση σε βραχονησίδες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3219067526886942051
item