Flyover: Προχωρά το μεγάλο οδικό project του εναέριου αυτοκινητόδρομου

Συμπληρώνονται σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ για την κατασκευή του υπέργειου αυτοκινητόδρομου που θα δώσει τέλος στην κυκλοφοριακή ασφυξία από την οποία ταλαιπωρείται η Θεσσαλονίκη.

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η υλοποίηση της πρώτης παρέμβασης στον περιφερειακό Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 1990. 

Πρόκειται για το μεγάλο οδικό project κατασκευής του Flyover, ενός υπερσύγχρονου οδικού άξονα πολύ υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει στους οδηγούς να παρακάμπτουν γρήγορα και με ασφάλεια τον επιβαρυμένο αστικό ιστό.

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οριστικός ανάδοχος του έργου είναι το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και πλέον η σύμβαση οδεύει προς Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, ώστε ακολούθως να πάρει σειρά η υπογραφή του έργου.

Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα έως τα τέλη του 2022 θα έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια, κάτι που είχε ανακοινώσει στις 8 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης. Και με δεδομένο ότι ο ορίζοντας κατασκευής του Flyover ανέρχεται σε 4 χρόνια, το έργο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο προς τα τέλη του 2026.


Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νεόυ οδικό άξονα στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, ενώ ένα τμήμα του, με μήκος περίπου 4 χλμ., θα είναι υπέργειο (εξου και η ονομασία «flyover»).

Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί μια Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος (ΥΤΛ) μήκους 13,5 χλμ., από τα οποία τα 4 χλμ. σε συνεχή γέφυρα, με 4 λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση. 

Επιπροσθέτως, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία 9 ανισόπεδων κόμβων, 8 νέων γεφυρών και 3 σηράγγων.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί, δεν θα έχει διόδια, ενώ μαζί με την ολοκλήρωση του Μετρό (τέλος 2023) θα αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Το έργο του Flyover προωθείται μέσω ΣΔΙΤ και το συνολικό κόστος του φτάνει τα 478 εκατ. ευρώ. 



epirusblog.gr
5 of 5
Flyover: Προχωρά το μεγάλο οδικό project του εναέριου αυτοκινητόδρομου
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 29211436783843372
item