Financial Times: Η ρωσική οικονομία καταρρέει -Χάθηκαν δισ. έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Τα στοιχεία της ρωσικής οικονομίας για τον Αύγουστο υποδηλώνουν απότομη πτώση των εισπράξεων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ρωσίας για το 2022 έχει σχεδόν εξατμιστεί μετά την απότομη πτώση των εξαγωγών ενέργειας τον Αύγουστο, που οδήγησε σε μηνιαίο έλλειμμα έως και 360 δισ. ρούβλια, σημειώνουν οι Financial Times (FT).

Η Ρωσία κατέγραψε πλεόνασμα σχεδόν 500 δισ. ρουβλίων τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Ωστόσο, το σωρευτικό σύνολο μειώθηκε σε μόλις 137 δισ. ρούβλια τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας μεγάλο έλλειμμα για τον Αύγουστο, το οποίο οι οικονομολόγοι απέδωσαν στις απότομες μειώσεις στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

Το πλεόνασμα της Ρωσίας κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους έφτασε τα 1,37 τρισ. ρούβλια, δημιουργώντας ένα «πολεμικό τείχος» με αρωγό τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί στο ένα πέμπτο περίπου των παραδόσεων σε σύγκριση με πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ρωσική Ομοσπονδία δήλωσε ότι θα κλείσει επ' αόριστον τον Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα έως τη Γερμανία, εκτός εάν η Δύση άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η απότομη επιδείνωση των οικονομικών του ρωσικού κράτους έρχεται καθώς ο στρατός του κατατροπώνεται στη Βορειοανατολική Ουκρανία, στη μεγαλύτερη στρατιωτική αποτυχία από τον Μάρτιο, όταν έχασε τη μάχη για το Κίεβο.

Ρωσική οικονομία: Μείωση κατά 18% στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που αποτελούν σχεδόν τα μισά έσοδα του προϋπολογισμού που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής φέτος, μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Επίσης, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, ενώ απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Δραστικά μειώθηκαν και τα έσοδα εκτός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κατά 37% σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο-Αύγουστο, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Αρχικά, η Ρωσία έδειξε ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των μισών συναλλαγματικών της αποθεμάτων. 

Ωστόσο, ο ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, που διατηρεί το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Οι εξαγωγές, οι οποίες ρέουν κυρίως προς την Ευρώπη, μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Τα έσοδα φαίνεται ότι θα φτάσουν σε ακόμη χαμηλότερα σημεία μετά την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 1 από τη Ρωσία, ενός από τους κύριους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έως και 5% συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας αναμένεται το 2023

Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 4,3% τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. Αναλυτές της Aton, ρωσικής χρηματιστηριακής εταιρείας, αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 5% το 2023 λόγω της πτώσης της παραγωγής ενέργειας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα για την περιφερειακή οικονομία, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές είναι πιθανό να υποχωρήσουν.

Η Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να συνεδριάσει την Παρασκευή, για να αποφασίσει σχετικά με τα επιτόκια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας αύξησαν τα επιτόκια στο επίπεδο-ρεκόρ του 20% και εισήγαγαν capital controls για να καταστείλουν μια ενδεχόμενη επίθεση στο ρούβλι τις ημέρες που ακολούθησαν του ξεσπάσματος του πολέμου. Το κόστος δανεισμού μειώθηκε σταδιακά από τότε και τώρα ανέρχεται στο 8%.

epirusblog.gr
5 of 5
Financial Times: Η ρωσική οικονομία καταρρέει -Χάθηκαν δισ. έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6433117514613424630
item