Δείτε πως η μεμβράνη φυσαλίδων μπορεί να σώσει ζωές

Η μεμβράνη φυσαλίδων είναι απαραίτητη για τη μετακίνηση και τη μεταφορά εύθραυστων αντικειμένων με ασφάλεια.

Οι φυσαλίδες αέρα που βρίσκονται μέσα στη μεμβράνη φυσαλίδων λειτουργούν για την προστασία των πιο πολύτιμων αντικειμένων σας, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι μεταξύ των αντικειμένων και των πραγμάτων γύρω τους. Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική της χρήση.

Μάλιστα, υπάρχει μία ακόμη, η οποία μπορεί να σας σώσει ακόμη και τη ζωή.

Το 2009, μια ομάδα ιατρικών τεχνικών στη Νορβηγία αποφάσισε να μελετήσει την αποτελεσματικότητα της μεμβράνης φυσαλίδων για τη διατήρηση της ζεστασιάς σε καταστάσεις επιβίωσης.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής Υγείας, η ομάδα διαπίστωσε ότι η μεμβράνη φυσαλίδων αποτελεί στην πραγματικότητα μια αρκετά καλή άμυνα κατά της υποθερμίας.

Στην πραγματικότητα, η μεμβράνη φυσαλίδων μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να παγιδεύσει τη θερμότητα μέσα στο σώμα σας καλύτερα από πολλαπλές βαμβακερές κουβέρτες, καθώς οι φυσαλίδες αέρα στο εσωτερικό της στέλνουν πίσω τη θερμότητα του σώματος προς το μέρος σας, κρατώντας σας ζεστούς στην παγωνιά.

Ο λόγος για τον οποίο η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να δοκιμάσει την ικανότητα της μεμβράνης φυσαλίδων να κρατάει τους ανθρώπους ζεστούς είναι η υποθερμία.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η υποθερμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας χάνει θερμότητα γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να τη δημιουργήσει. Αυτό μπορεί γρήγορα να γίνει επείγον ιατρικό περιστατικό, καθώς η θερμοκρασία του σώματός σας πέφτει επικίνδυνα χαμηλά.

Η υποθερμία μπορεί τελικά να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την υποθερμία είναι να την αποτρέψετε να συμβεί εξαρχής. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είστε σε θέση να κρατήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας από το να πέσει πολύ χαμηλά.

Το να φοράτε ζεστά, στεγνά ρούχα σε στρώσεις και να πίνετε ζεστά ροφήματα μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ζεστοί, αλλά σε καταστάσεις επιβίωσης, ίσως χρειαστεί να γίνετε δημιουργικοί για να παραμείνετε ζεστοί. 

Εδώ είναι που η γνώση των εναλλακτικών υλικών για τη διατήρηση της ζεστασιάς, όπως η μεμβράνη φυσαλίδων, θα μπορούσε να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Η μεμβράνη φυσαλίδων σας κρατάει ζεστούς και προστατεύει από τις κακές καιρικές συνθήκες

Ο τρόπος με τον οποίο η μεμβράνη φυσαλίδων μπορεί να σας προστατεύσει από την ανάπτυξη υποθερμίας λειτουργεί με δύο τρόπους.

Πρώτον, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, παγιδεύει τη θερμότητα πιο κοντά στο σώμα σας. Δεύτερον, μπορεί να σας προστατεύσει από το να βραχείτε.

Τα βρεγμένα ρούχα μπορούν να μειώσουν δραστικά τη θερμοκρασία του σώματός σας κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού και θα πρέπει να αφαιρούνται αμέσως σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για να αποφευχθεί η υποθερμία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Επειδή η μεμβράνη φυσαλίδων είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, είναι αδιάβροχη, εφόσον δεν έχει τρύπες ή σκισίματα. 

Η ύπαρξη ενός αδιάβροχου στρώματος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία σας από τη βροχή και το χιόνι κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού.

Παρόλο που η μεμβράνη φυσαλίδων μπορεί να σας κρατήσει ζεστούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το grunge.com τονίζει να μην βασίζεστε σε αυτήν ως μοναδική πηγή ζεστασιάς, αν μπορείτε να το αποφύγετε. 

Στη μελέτη του 2009, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της μεμβράνης φυσαλίδων για τη διατήρηση της ζεστασιάς σε κούκλες.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από τη μελέτη διαπίστωσε ότι η μεμβράνη φυσαλίδων ήταν 69% αποτελεσματική στη διατήρηση της θερμότητας, αλλά φρόντισαν να επισημάνουν ότι η εφαρμογή σε ανθρώπους θα πρέπει ακόμη να δοκιμαστεί για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.


epirusblog.gr
5 of 5
Δείτε πως η μεμβράνη φυσαλίδων μπορεί να σώσει ζωές
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3663949809047102543
item