Ενεργειακός «πόλεμος» ΕΕ-Ρωσίας: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο βάζει η Κομισιόν, «θα παγώσει η Δύση» απειλεί ο Πούτιν

Στα άκρα τραβά το σχοινί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο ενεργειακό απειλώντας τη Δύση με κλείσιμο της στρόφιγγας, ενώ η Κομισιόν προτείνει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τα πέντε μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, απάντησε ουσιαστικές στις απειλές του Πούτιν για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τα 5 μέτρα που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, μαζί με τα μέτρα που θα περιλαμβάνουν υποχρεωτική μείωση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ κατά τις ώρες αιχμής, καθώς και ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν αέριο, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα προτείνουμε μια ανώτατη τιμή για το ρωσικό αέριο… Πρέπει να κόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας, που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν το φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε να καταβάλει η ΕΕ οικονομική βοήθεια 5 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου, δεύτερου τμήματος ενός πακέτου 9 δισ. ευρώ για το 2022, που προτάθηκε στις 18 Μαΐου.

«Σήμερα η Επιτροπή προτείνει επιπλέον μακροοικονομική βοήθεια 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία», ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν μέσω του Twitter.

Η αρωγή αυτή, με τη μορφή δανείων, θα πρέπει να εγκριθεί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών στην Πράγα.

Τα 5 μέτρα που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν

Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)

Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.

Οι νέες απειλές Πούτιν: Η Δύση θα παγώσει

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό, εάν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και πετρελαίου, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει» όπως η ουρά του λύκου, σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην πόλη Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι «ανόητες» και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες παγκόσμιες τιμές και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Η G7 ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της εάν η Δύση επιβάλει πλαφόν, δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις; Ναι, δεν θα τις εκπληρώσουμε. Δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα απολύτως, αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πούτιν.

«Δεν θα τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης, δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα», είπε ο Πούτιν.

«Θα μας έμενε μόνο ένα πράγμα: Όπως στο διάσημο ρωσικό παραμύθι, θα καταδικάσουμε την ουρά του λύκου να παγώσει».

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου και σιταριού στον κόσμο.

Η Ευρώπη εισάγει συνήθως περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Πούτιν: Η Δύση φταίει που κλείσαμε τον Nord Stream 1

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Γερμανία και οι ίδιες οι δυτικές χώρες ευθύνονται για τη μη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και ότι η Ουκρανία και η Πολωνία αποφάσισαν από μόνες τους να απενεργοποιήσουν άλλες διαδρομές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με χειμερινή κρίση καυσίμων και εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας μετά την πλήρη αναστολή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom μέσω του Nord Stream 1, αφού η ρωσική εταιρεία δήλωσε πως διαπίστωσε διαρροή πετρελαίου στον κινητήρα κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης.

«Ο Nord Steam 1 είναι πρακτικά κλειστός τώρα» δήλωσε ο Πούτιν, καθώς κάλεσε τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya του αγωγού, η οποία θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνεχίσει την άντληση αερίου.

«Υπάρχει διαρροή πετρελαίου εκεί, είναι μια πιθανώς εκρηκτική κατάσταση, ένας κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ενεργοποιήσουμε τον Nord Stream 1 αύριο. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, μόλις επιστρέψει στη Ρωσία από τις επισκευές η εν λόγω τουρμπίνα.

Πούτιν: Η ρωσική οικονομία θα εμφανίσει πλεόνασμα

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα, μέσω της Μογγολίας.

Μάλιστα, ως προς την οικονομία της χώρας, ο Πούτιν είπε ότι ο προϋπολογισμός της Ρωσίας θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα, παρότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μικρής συρρίκνωσης για τον χρόνο αυτόν.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα φθάσει στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 2% ή και λίγο παραπάνω, κατέληξε ο Πούτιν.


epirusblog.gr
5 of 5
Ενεργειακός «πόλεμος» ΕΕ-Ρωσίας: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο βάζει η Κομισιόν, «θα παγώσει η Δύση» απειλεί ο Πούτιν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6657316041992919627
item