Γιάννενα: Επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών Ιωαννίνων - Πάρτε πίσω τις απολύσεις

Αγαπητοί γονείς , εκπαιδευτικοί και μαθητές,

Με την παρούσα επιστολή μας απευθυνόμαστε σε σας, που από την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων θα βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο για αρκετές ώρες της ημέρας, για εννιά τουλάχιστον μήνες. 

Υψώνουμε φωνή αγωνίας για τις συνθήκες που θα λειτουργήσουν τα σχολεία μας τη νέα σχολική χρονιά. 

Αφορμή για την επιστολή μας είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο της Υπουργού Παιδείας όσο και του Δημάρχου Ιωαννιτών, με τις οποίες δηλώνουν ότι «δεν θα υπάρξουν φέτος πρόσθετα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας» επειδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεμπερδέψαμε με τον Κορονοϊό.

Κι εσείς και εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά: Από την Πανδημία του  COVID19 όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε, αλλά αντίθετα μπροστά μας βρίσκεται ο κίνδυνος τις επόμενες εβδομάδες και μήνες δίπλα στην Πανδημία να προστεθεί και η γρίπη, όπως προειδοποιούν ήδη γιατροί και υγειονομικοί. 

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πώς θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες και  για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει καμία επανάπαυση.

Ήδη, εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει «σφυρίξει» τη λήξη της πανδημίας. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, ενώ έχουν καταργηθεί και στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (πχ διαγνωστικά τεστ). 

Με βάση τα παραπάνω, περικόπτει δαπάνες που αφορούν την καθαριότητα των σχολείων, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των καθαριστριών. 

Στην ίδια γραμμή, η Δημοτική Αρχή του Δ. Ιωαννιτών, παρά τη δέσμευσή της το Μάρτιο του 2022, ότι για το σχολικό έτος 2022-23, θα προσλάβει 170 σχολικές καθαρίστριες  με πλήρη απασχόληση, αλλάζει την απόφαση της  με τη δικαιολογία ότι δεν ισχύουν πλέον τα υγειονομικά Πρωτόκολλα και πετά κυριολεκτικά στον δρόμο 40 καθαρίστριες. 

Δηλαδή, σε μία χρονική περίοδο που έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, αποφάσισαν ότι αρκούν 101 πλήρους και 25 μερικής, συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες, για 140 σχολικές μονάδες, για περισσότερους από 18.300 μαθητές και 2.000 εκπαιδευτικούς. 

Με την τοποθέτησή μας στα σχολεία την 1η του Σεπτέμβρη, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε ότι μία συμβασιούχος εργαζόμενη με τρίωρη απασχόληση, αρκεί για  τον καθαρισμό δύο σχολείων, με τον Δήμαρχο να δηλώνει ότι η απόφασή του να ενισχυθεί η καθαριότητα των σχολείων το σχολικό έτος 2021-2022 «ήταν λανθασμένη και υπερβολική» .

Η απαράδεκτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής αποτελεί υγειονομική βόμβα για τις σχολικές μονάδες της πόλης μας, ενώ σηματοδοτεί χειρότερες συνθήκες παιδαγωγικής και υγειονομικής λειτουργίας των σχολείων. Η διασφάλιση της καθαριότητας, η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας δεν παζαρεύεται. 

Όλα τα παραπάνω συμπληρώνουν το παζλ των αντιδραστικών νόμων για το “νέο σχολείο” της κυβέρνησης που στόχους  έχει, τη μείωση του «κόστους» λειτουργίας των σχολικών μονάδων και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (ανταποδοτικότητα), τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της μόρφωσης με σοβαρές επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και μαθητών. 

Έτσι, πολύ σύντομα, θα δούμε να γενικεύεται το φαινόμενο  οι γονείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους  για την καθαριότητα και τα λειτουργικά έξοδα, την ίδια ώρα που πληρώνουν τα διαρκώς διογκωμένα ανταποδοτικά τέλη στους λογαριασμούς τους.

Να μην αποδεχτούμε τα παιδιά των συναδέλφων που απολύθηκαν και όσων μειώνεται κατακόρυφα το πενιχρό εισόδημά τους, να μην έχουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό και θέρμανση στο σπίτι τους. Είναι το αυτονόητο για τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο της πόλης μας γιατί ο καθένας θα μπορούσε να είναι στην ίδια θέση.

Μόνο ο κοινός αγώνας καθαριστριών, γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων μπορεί να “σώσει” την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι αγώνες μας με το ξέσπασμα της πανδημίας έφεραν αποτελέσματα. 

Τρανταχτά παραδείγματα, οι γενναίες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στο Δήμο Ιωαννιτών την περσινή χρονιά, η απόδοση, για πρώτη φορά,  ΜΑΠ στις σχολικές καθαρίστριες, που επιτύχαμε  μαζί με το σωματείο των ΟΤΑ. 

Η ύπαρξη, για πρώτη φορά, καθαριστριών στην  πρωινή και απογευματινή βάρδια στα περισσότερα σχολεία. Τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν χωρίς τον ανυποχώρητο αγώνα μας. 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, τα 15μελή συμβούλια των μαθητών κάθε σχολείου, ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ:

  • Να απαιτήσουμε, να προσληφθεί άμεσα το σύνολο των εργαζομένων της προηγούμενης χρονιάς, αυξημένο κατά τέτοιο αριθμό ώστε να καλύπτονται και τα Ολοήμερα της πόλης. 
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις των 25 καθαριστριών μερικής απασχόλησης, σε πλήρους. 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών Ιωαννίνων - Πάρτε πίσω τις απολύσεις
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8265361985843554313
item