Γιάννενα: Στάση εργασίας στο Πνευματικό Κέντρο

Η κατάσταση στα τμήματα μαθητείας του Πνευματικού Κέντρου δεν είναι ήρεμη και αυτό επιβεβαιώνει η κινητοποίηση των εργαζόμενων: κάνουν δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου τη μέρα που θα ξεκινούν τα μαθήματα.

Ο σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννίνων στηρίζει την κινητοποίηση και εγκαλεί τη διοίκηση του ΠΚΔΙ για υποβάθμιση των δομών του Πνευματικού.

Καταγγέλλει ότι το ΠΚΔΙ «προχώρησε σε απόλυση συμβασιούχων διαφορετικών ειδικοτήτων με τη γνωστή πλέον δικαιολογία ότι ‘δεν υπάρχουν παιδιά’. Βεβαίως η απόφαση για απολύσεις συμβασιούχων έγινε από το καλοκαίρι, δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές για το ωδείο και τις υπόλοιπες σχολές».

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο δημόσιο δεδομένο για το πόσοι μαθητές-τριες υπάρχουν στα τμήματα μαθητείας, καθώς δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία. Ανεπίσημα πάντως, το Πνευματικό διατείνεται ότι είναι «λίγο κάτω από πέρυσι». Ταυτόχρονα, κατά περίπτωση έχει αυξήσει τα δίδακτρα…

«Η υποβάθμιση του πολιτιστικού έργου συνεχίζεται και με τη μείωση στις πρόβες της ορχήστρας πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα αντικειμενικά την υποβάθμιση του επιπέδου της ορχήστρας που όλα αυτά τα χρόνια έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με ελάχιστες ώρες προετοιμασίας» αναφέρει ο σύλλογος.

Επίσης, τονίζει ότι η διοίκηση «δεν αναγνωρίζει καν ότι το προσωπικό του ωδείου είναι καλλιτεχνικό προσωπικό, είτε είναι εκτελεστές οργάνων είτε είναι εκπαιδευτικοί» και δεν τηρεί τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου για τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ «έφτασε να οργανώσει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το 1ο χορωδιακό φεστιβάλ χωρίς τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου».

Ειδικά για τη σχολή χορού, όπου η διοίκηση ελέγχεται για «φωτογραφικές» προσλήψεις, ο σύλλογος τονίζει: «Η συνοδεία πιάνου κατά την πρόεδρο θεωρείται ‘γαρνιτούρα’ που μπορεί να αντικατασταθεί από ένα μαγνητόφωνο. 

Την ίδια ώρα βέβαια, και χωρίς…. ‘γαρνιτούρες’ κατά την πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο πήρε απόφαση για αύξηση στα δίδακτρα τα οποία πλέον είναι στο ύψος των ιδιωτικών σχολών».

Καταγγέλλει επίσης ότι οι αλλαγές στην προκήρυξη του διαγωνισμού για πρόσληψη εργαζομένων ΙΔΟΧ «βγάζουν μάτι ότι γίνονται για να ‘προαποφασιστούν’ οι προσλήψεις».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης είναι δεδομένο ότι κανένας συνάδελφος συμβασιούχος δεν πρέπει να εργαστεί πριν την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή ανασφάλιστος και απλήρωτος. 

Η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου θα φέρει την απόλυτη ευθύνη αν στις 3 Οκτώβρη που ξεκινούν τα μαθήματα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις και δεν ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά».

Ζητάει τέλος την επαναπροκήρυξη των θέσεων που καταργήθηκαν, τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και να σταματήσει η «συνολική υποβάθμιση των δομών του Πνευματικού Κέντρου», αλλά και να επιχορηγήσει ο Δήμος το ΠΚΔΙ «με όσα χρήματα χρειάζονται ώστε να παρέχει επιτέλους ποιοτικές και φτηνές υπηρεσίες πολιτισμού στην πόλη».

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στάση εργασίας στο Πνευματικό Κέντρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3519955805316009884
item