Άρτα: Ενα ιερόσυλο γεγονός στον ιερό χώρο της Παρηγορήτισσας

Ένα πολύ λυπηρό γεγονός συνέβη την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας στην Άρτα...
Του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου-χημικού

​Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση-γνωστοποίηση ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης “Ο ΣΚΟΥΦΑΣ”, η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος παρουσίασαν τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Η παράσταση τελούσε  υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων.

Το βάθρο των ηθοποιών είχε τοποθετηθεί με φόντο τον εξωτερικό χώρο του ιερού βήματος του ναού της Παρηγορήτισσας. Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό και το video που κυκλοφόρησε, ΓΥΜΝΟΣΤΗΘΕΣ γυναίκες ηθοποιοί συμμετείχαν στην παράσταση και μάλιστα  καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της παράστασης   από το φιλοθεάμον κοινό.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά θριάμβευσε η ασέβεια και η ιεροσυλία σε έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς και ιστορικούς χώρους της Άρτας.

Η Παρηγορήτισσα είναι  ιερά Μονή. Αυτό το αποδεικνύουν περίτρανα τα 16 κελιά που σώζονται. Ως διαλυμένη όμως  Μονή είναι με ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΙΓΓΙΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΕΜΙΟΥ ΤΟΥ Β  μετόχι της Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς. Επομένως ο  χώρος της εσωτερικός και εξωτερικός  είναι ιερός.

Έτσι το αντιμετώπισαν οι πρόγονοί μας, επειδή  στον λατρευτικό αυτό  χώρο  τιμάται η Παναγία. Το ότι  βρίσκεται υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και αντιμετωπίζεται μόνο ως μουσειακός χώρος, δεν σημαίνει ότι χάνει τον εκκλησιαστικό της χαρακτήρα. Η κύρια Οικοδέσποινα του χώρου ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ και ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ η Θεοτόκος και κανένας άλλος  φορέας.

Ο Γ. Λαμπάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας που ασχολήθηκε με τον συγκεκριμένο ναό και επισκέφτηκε την Άρτα στις 15 Ιουνίου 1898. Γράφει λοιπόν τα εξής σχετικά:

«Ω Θεέ μου, ποίαν δύναμιν πίστεως είχον οι αοίδιμοι του Βυζαντίου αυτοκράτορες και οι της Άρτης Δεσπόται. Νομίζεις φανερά ότι βλέπεις τον Μιχαήλ, ότι βλέπεις την Θεοδώραν. Αυτά τα χόρτα της αυλής παχύφυλλα, λέγεις ότι είδον τους ιδρυτάς αυτούς. 
Ότι ούτοι προ μικρού διελθόντες είχον διασαλεύσει τα κινούμενα έτι φυτά, τα φυτά τα πιστά. Οι τάφοι πέριξ έτι πλέον με συνέδεον μετά των αποιχομένων Δεσποτών. Ενόμιζον ότι εκ τούτων εξέρχονται αι φωναί των αιώνων, αι φωναί της χθες τα παρελθόντα μεγαλεία διηγούμενοι».

Έτσι  προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα.

Α. Ο αύλειος χώρος της Παρηγορήτισσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεατρικός χώρος; Γνωρίζουν οι τοπικοί υπεύθυνοι των θεατρικών παραστάσεων ότι ιεροσυλούν στους τάφους των Δεσποτών της Ηπείρου που είναι θαμμένοι εκεί; Θα παρουσίαζαν με την ίδια ευκολία παρόμοιες θεατρικές παραστάσεις σε χώρους νεκροταφιακούς; Ή αποδεικνύουν με τις επιλογές τους ότι αγνοούν βασικά στοιχεία της τοπικής εκκλησιαστικής  ιστορίας;

Β. Η Άρτα διαθέτει αρκετούς άλλους χώρους για θεατρικά δρώμενα. Γιατί επιλέγεται ο συγκεκριμένος χώρος που δεν συνάδει και με το είδος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται εκεί;

Γ. Ο σκηνοθέτης της συγκεκριμένης παράστασης δεν μπορούσε να επέμβει στην συγκεκριμένη παράσταση, ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες με τις γυμνόστηθες γυναίκες στον ιερό χώρο της Παρηγορήτισσας έξω από το ιερό βήμα του ναού; Τουλάχιστον τότε η τέχνη δεν θα υπηρετούσε την ιεροσυλία του συγκεκριμένου ιερού χώρου.

Δ. Οι θεατές που παρακολούθησαν την παράσταση με το παρατεταμένο χειροκρότημα τι απ΄όλα επιβράβευσαν.Την ιεροσυλία ή την βλασφημία;

Περιμένουμε τις σχετικές παρεμβάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επί πλέον υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους και στο φιλοθεάμον κοινό τα παρακάτω.

Η Οσία Θεοδώρα η πολιούχος της Άρτας την προστασία της πόλεως την ανέθεσε στην Παναγία την Παρηγορήτισσα. Γι΄αυτό η Άρτα, ως μικρό Βυζάντιο, θεωρείται ως Θεομητοροσκέπαστη και Παναγιοφρούρητη.

Πριν λίγο καιρό  ήλθε στα χέρια μας αντίγραφο από ένα εξαντλημένο βιβλίο με τον τίτλο: Θαύματα της Παναγίας, που κυκλοφόρησε το 1906. Στο βιβλίο αυτό υπάρχει ειδική ενότητα στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τα παρακάτω θαύματα της Παναγίας της Παρηγορήτισσας Άρτας.

Α. Πώς σώθηκε ο ναός της Παρηγορήτισσας και η πόλη της Άρτας από επιδρομή των Αλβανών το 1346.
Β. Πώς σώθηκε η πόλη της Άρτας το 1400 από τον Αλβανό Βογγόη.
Γ. Η φοβερά πυρκαγιά του 1361.Πώς σώθηκε η εικόνα της Παρηγορήτισσας και η πόλη της Άρτας.
Δ. Η πλημμύρα του Αράχθου τον Δεκέμβριο του 1793 και η επέμβαση της Παναγίας της Παρηγορήτισσας.
Ε. Η φοβερά πανώλη του 1816. Πώς κατεστάλη η νόσος.

Η οσία Θεοδώρα κοιμήθηκε οσιακά στις 11 Μαρτίου του 1280. Η εξαμηνιαία παράταση που πήρε η κοίμησή της με τις ικετευτικές πρεσβείες της Θεοτόκου και του Αγίου Γεωργίου αποδεικνύει ότι το θαύμα αυτό συνέβη τον Σεπτέμβριο. Γι΄αυτό ο μήνας αυτός θα πρέπει να αφιερωθεί στην Παρηγορήτισσα Παναγία και στα θαύματά της.

Επιτακτική ανάγκη η καθιέρωση εορτής της Παναγίας της Παρηγορήτισσας.

Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αρχή του εκκλησιαστικού έτους και η καθιέρωση αυτής της εορτής θα μας υπενθυμίζει όλο τον χρόνο, ότι η πόλη της Άρτας, είναι Θεομητοροσκέπαστη και Παναγιοφρούρητη, όπως την καθιέρωσαν οι προσευχές και οι πρεσβείες της πολιούχου Οσίας Θεοδώρας.

Πηγή: ​fdathanasiou.wordpress.com
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ενα ιερόσυλο γεγονός στον ιερό χώρο της Παρηγορήτισσας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 95582928121013375
item