Βασίλισσα Ελισάβετ: «Αστακός» το Λονδίνο για την κηδεία - Φόβοι για επεισοδιακές διαδηλώσεις

Πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες αναμένονται στο Λονδίνο την προσεχή Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, για να αποχαιρετήσουν την 96χρονη Βασίλισσα Ελισάβετ με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια και τον δημόσιο τομέα της Βρετανίας και της Σκωτίας να παραλύει.

Σχολεία, σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».  

Πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα κληθούν να εργαστούν από το σπίτι καθώς στους δρόμους του Λονδίνου αναμένεται κοσμοσυρροή. 

Θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βρετανικό έδαφος από την κηδεία του Τσόρτσιλ το 1965, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Για την βρετανική αστυνομία, η κηδεία της μονάρχη αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση από θέμα ασφάλειας, επισημαίνει πρώην επικεφαλής της αστυνομίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», o Μπομπ Μπρόαντχαρστ, πρώην αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και επικεφαλής σε θέματα δημόσιας τάξης στο γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, τόνισε ότι, για τις αρχές η ημέρα της κηδείας θα είναι «πονοκέφαλος» υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης και επεισοδιακών διαδηλώσεων.

Περίπου 10.000 αξιωματικοί θα βρίσκονται επί ποδός στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές ενώ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, 1.500 στρατιώτες θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Από την πλευρά του, ο πρώην αρχηγός της Mητροπολιτικής Αστυνομίας Παρμ Σάντου, δήλωσε στο πρόγραμμα του BBC «World at One» ότι, «Το πλήθος θα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατών, όπως και η κηδεία». 

Οι υπάλληλοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα υποχρεωθούν να εργαστούν όλο το 24ωρο μέσα στις επόμενες ημέρες για να εξυπηρετήσουν όλους τους επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στην πρωτεύουσα και να αποτίσουν φόρο τιμής στη μονάρχη.
26183890
Για τις βρετανικές αρχές , η κηδεία της Βασίλισσας θα είναι μεγαλύτερη επιχείρηση από πλευράς ασφάλειας που έχει γίνει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονται στο Ουέστμινστερ για να αποχαιρετήσουντη τη Βασίλισσα Ελισάβετ στις 19 Σεπτεμβρίου

Την ίδια ώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για τη μετάβασή τους στη βρετανική πρωτεύουσα.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να φθάνουν στο Λονδίνο με εμπορικές πτήσεις και να μετακινούνται με λεωφορεία ενώ τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν ελικόπτερα για τις μετακινήσεις τους. 

Επιπλέον, έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κρατικά αυτοκίνητα για να παραστούν στην κηδεία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. 

Για το λόγο αυτό θα μεταφερθούν μαζικά με λεωφορεία από μια τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο.
Ωστόσο, στους κανόνες υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την προεδρική λιμουζίνα «Beast» για τις μετακινήσεις του στο Λονδίνο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Εκτός από τον Mπάιντεν, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για να εξαιρεθεί από τον κανόνα, αναμένεται να υπάρξουν και άλλοι αρχηγοί κρατών που θα μετακινηθούν με τα δικά τους οχήματα, όπως για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο.

Το Αβαείο του Ουέστμινστερ θα έχει τόσο κόσμο που θα είναι αδύνατο για περισσότερους από έναν, ανώτερους εκπροσώπους ανά χώρα και τους συζύγους/συντρόφους να παρευρεθούν, υποστηρίζει το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO), στο μήνυμά του με βάση το πρωτόκολλο σχετικά με την τελετή. 

Στο έγγραφο, που εστάλη στις πρεσβείες του εξωτερικού αργά το βράδυ του Σαββάτου, το γραφείο διευκρινίζει ότι, οι αρχηγοί κρατών που δεν μπορούν να παρευρεθούν, μπορούν να επιλέξουν κάποιον άλλο ως επίσημο εκπρόσωπό τους, όπως έναν υπουργό.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν όλων των ξένων ηγετών στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το βράδυ, πριν την κηδεία της πολυαγαπημένης του μητέρας. 

Οι ξένοι ηγέτες θα μπορούν επίσης να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων στο Lancaster House αποτίοντας φόρο τιμής στην βασίλισσα. 

Την ημέρα της κηδείας, οι αρχηγοί κρατών και οι σύζυγοι/σύντροφοί τους θα φθάσουν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ συνοδεία πούλμαν από τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο. Θα εφαρμοστούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οδικοί περιορισμοί στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την κηδεία, οι ξένοι ηγέτες θα μεταβούν πεζή στο «Dean's Yard», έναν χώρο που βρίσκεται εντός της Αβαείου του Ουέστμινστερ , για να παραστούν σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα επιστρέψουν με πούλμαν στο δυτικό Λονδίνο για να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε τρεις χώρες απαγορεύτηκε να έχουν εκπροσώπηση στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ - Ρωσία, Λευκορωσία και Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) δεν έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν στην κηδεία της μονάρχη, όπως γράφει η εφημερίδα «Mirror».
epirusblog.gr
5 of 5
Βασίλισσα Ελισάβετ: «Αστακός» το Λονδίνο για την κηδεία - Φόβοι για επεισοδιακές διαδηλώσεις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4989060411942685209
item