Γιάννενα: Δωρεάν η χρήση του δημοτικού πάρκινγκ για ΑμεΑ

Από αύριο Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, τα Άτομα με Αναπηρίες θα μπορούν να εισέρχονται δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ με την επίδειξη της μπλε κάρτας που διαθέτουν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής σε ημερίδα που οργάνωσε το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Ιωαννίνων.

Παράλληλα, την Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αναμένεται να εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους δημοπράτησης για την εκπόνηση σχεδίων προσβασιμότητας σε όλα τα δημοτικά κτίρια.

«Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών στον νέο του Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η έγκρισή του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχει δημιουργήσει Τμήμα υποστήριξης ατόμων με αναπηρία» τόνισε ο κ. Πάνου και παρουσίασε δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί.Από το 2019 είναι ήδη σε λειτουργία το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ για παιδιά με αναπηρία. Στεγάζεται στα Καρδαμίτσια και είναι στελεχωμένο με τις ανάλογες ειδικότητες και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Από το 2022 διαθέτει δικό του λεωφορείο για τις μετακινήσεις των παιδιών.


Σε όλες τις δομές του ΟΚΠΑΠΑ υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, ενώ στον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) περιλαμβάνεται η ένταξη δύο νέων δομών.


Ενός Κέντρου Δημιουργικής φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) και συγκεκριμένα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όπου υπάρχει έλλειψη στην περιοχή μας, και ενός Κέντρου Ημέρας για παιδιά με αυτισμό.


Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την προσβασιμότητα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, ενώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχονται περισσότερα κίνητρα για ωφελουμένους ΑμεΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους.


Ο κ. Πάνου έκανε ειδική μνεία στο πολύ σημαντικό έργο «Κέντρο για το Παιδί», το οποίο εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του παλιού Ασύλου Ανιάτων. Στους χώρους θα λειτουργήσουν δύο ΚΔΑΠ μεΑ και ένα ΚΔΑΠ μαζί με χώρο αναψυχής για τα παιδιά αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.


«Γνωρίζω τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία βιωματικά και όχι θεωρητικά γιατί και στην δική μου οικογένεια υπάρχει άτομο με βαριά αναπηρία. Ξέρω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα. 


Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να συμβάλλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία» υπογράμμισε ο κ. Πάνου.


Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος συνεχάρη το Σωματείο για την διοργάνωση της ημερίδας, καθώς ανέδειξε προβλήματα πρότεινε όμως και λύσεις.


«Η ημερίδα μας προσφέρει την ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα για την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τις προτάσεις που θα συμβάλλουν στην κοινωνική συμπερίληψή τους. 


Οφείλω να ομολογήσω ότι, παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα ως προς την ισότιμη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, οι ρυθμοί είναι αργοί και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες πολυεπίπεδες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή έχει και την υποχρέωση και τη βούληση να βρίσκεται δίπλα στα άτομα που υφίστανται κοινωνικούς περιορισμούς και να προασπίζεται τα κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα», σημείωσε.


Την ημερίδα χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, αλλά και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, η οποία σημείωσε πως τα άτομα με αναπηρία χρήζουν ανάγκη πρόσβασης στην αξιοπρεπή διαβίωση, την εκπαίδευση και την εργασιακή τους ένταξη. 


«Πέρα από τα νομικά κείμενα και τις συμβάσεις η πολιτεία έχει χρέος να σέβεται τα δικαιώματα των ΑμεΑ και να αναπτύσσει δράσεις για τη φυσική προσβασιμότητα, την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, την απασχόληση, την κατάρτιση και εκπαίδευσή τους αλλά και την κοινωνική προστασία τους. 


Πολιτεία και πολίτες μαζί, σε αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης είναι σημαντικό να αλλάξουν αντίληψη και στάση για τα άτομα ΑμεΑ εκδηλώνοντας έμπρακτα την αποδοχή και αλληλεγγύη τους. Το υψηλό κόστος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για συγκεκριμένες παροχές, επιδόματα και υπηρεσίες. 


Ουσιαστικά όμως πρόκειται για αναπτυξιακές παροχές που τονώνουν την παραγωγικότητα, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Η κοινωνία ισότητας είναι η λύση στην ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και όχι η προώθηση των ίσων ευκαιριών αφού ο καθένα έχει διαφορετικό σημείο αφετηρίας. 


Σε μια εποχή ενεργειακής, πανδημικής και οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία έχουν την ανάγκη μιας ενισχυμένης αναπηρικής κοινωνικής πολιτικής και συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Το πρόγραμμα της ημερίδας ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων του Ξενοφώντα Αποστολόπουλου, της προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων και μέλους ΓΣ ΕΣΑμεΑ Μαρίας Σκανδάλη και του Μέλους ΓΣ ΕΣΑμεΑ και Αντιπροέδρου της Α΄ Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων Σπύρου Ζουμπουλίδη.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δωρεάν η χρήση του δημοτικού πάρκινγκ για ΑμεΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7223253390096115427
item