Πέντε συνήθειες που έχεις και δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι τοξικές

Όλοι δουλεύουμε συστηματικά για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας κι αυτό είναι κάτι που όχι μόνο παίρνει χρόνο, αλλά πολλές φορές είναι και αρκετά δύσκολο.

Στην προσπάθειά μας να είμαστε άριστοι σε κάθε πτυχή της ζωής μας: π.χ. δουλειά, σχέση, φιλίες, κ.α., ξεχνάμε μερικές φορές να φιλτράρουμε ποιες από τις συνήθειές μας είναι υγιείς και προσοδοφόρες. 

Πράγματα, όπως, η τελειομανία και το η άνευ όρων ευγένεια σε όλους τους γύρω σου μπορεί να φαίνονται αβλαβείς πρακτικές, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να καταλήξουν να σε πληγώσουν και να εμποδίσουν την προσωπική ανάπτυξή σου.

Παρακάτω επισημαίνουμε μερικές από τις συνήθειες που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι, που αντί να μας βελτιώνουν, είναι στην πραγματικότητα πολύ τοξικές.

Όταν μπερδεύεις την αυτοσυγκράτηση με την ηρεμία

Το γεγονός ότι έχεις αναπτύξει μηχανισμούς για να μπορείς να διαχειρίζεσαι με λογική και σύνεση τα συναισθήματά σου και τις διακυμάνσεις τους, σημαίνει ότι έχεις κάνει μια αρκετά καλή δουλειά με τον εαυτό σου και τη φροντίδα του. 

Αυτό, όμως, μπορεί να φτάσει στο άλλο άκρο και στην προσπάθειά σου να μην πληγωθείς, αποφεύγεις κάθε είδους συναισθηματικό δέσιμο ή κρύβεις οτιδήποτε σε θυμώνει ή στεναχωρεί κάτω από το χαλί και μακροπρόθεσμα αυτό δε σε αφήνει να δεις πολλά από αυτά που έχεις μέσα σου.

Εξιδανικεύεις τη μοναχικότητα

Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε για τον εαυτό μας και το πως να διατηρούμε την αυτοπεποίθησή μας είναι ότι ο καλύτερος μας σύντροφος είναι πάντα ο εαυτός μας και αυτόν πρέπει να αγαπάμε και να φροντίζουμε πάνω από όλα. Και εννοείται ότι είναι υπέροχο να μπορείς να τα καταφέρνεις όλα! 

Όμως, στη ζωή χρειαζόμαστε τη συντροφικότητα, την αγάπη, το νιάσιμο και τη φροντίδα των άλλων. Κι όπως, δεν είναι υγιής μια συνεξαρτώμενη σχέση, έτσι δεν είναι και η συνεχής μοναχικότητα.

Προσπαθείς να πετύχεις το τέλειο σε ό,τι κάνεις

Βέβαια, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και όσων κάνουμε είναι το ζητούμενο. Ειδικά, όταν πρόκειται για τη δουλειά μας και αυτά που αγαπάμε. Όμως, πρέπει να κατανοήσεις κι εσύ (και όλοι μας) ότι δεν μπορείς να είσαι τέλειος σε όλα.

Υπάρχουν πράγματα στα οποία κάποιος είναι καλός και κάποιος όχι. Εστίασε στο να κάνεις καλύτερα αυτά που ήδη κάνεις καλά, χωρίς να υπερβάλλεις και να χάνεις τον ύπνο σου.

Εξασφάλισε σταθερό και ποιοτικό ύπνο

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Ο ύπνος και ειδικά η φάση REM, είναι στην πραγματικότητα, όπως όταν επουλώνεται ένα τραύμα. 

Ο εγκέφαλός σου κυριολεκτικά επανασυνδέεται και αυτοθεραπεύεται κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών και με το να μην αφιερώνεις χρόνο στον εγκέφαλό σου και στο σώμα σου να ξεκουραστούν είναι πολύ πιο επιβλαβές από όσο φαντάζεσαι.

Σταμάτα να ευχαριστείς τους άλλους σε βάρος της δικής σου ευχαρίστησης

Το να είσαι ένας καλός και εξυπηρετικός άνθρωπος είναι ένα θετικό στοιχείο για σένα και το πως να δημιουργήσεις υγιείς και πραγματικές σχέσεις. 

Όταν κινείσαι σε όλη τη ζωή σου βάζοντας συνεχώς τους άλλους και τα θέλω τους μπροστά, γίνεσαι ευάλωτος στο να σε εκμεταλλεύονται εκείνοι που μπορεί να μην έχουν στο μυαλό τους το συμφέρον σου και μπορεί, επίσης, να σε κάνει να αισθάνεσαι αγανακτισμένος από τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους.

epirusblog.gr
5 of 5
Πέντε συνήθειες που έχεις και δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι τοξικές
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1589679767233423504
item