Γιάννενα: Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την προσβασιμότητα σε δημόσια κτίρια και στην καθημερινότητά τους, τις θετικές πρωτοβουλίες του δήμου Ιωαννιτών, την γενικότερη στάση των πολιτών απέναντι στα ΑμεΑ, αλλά και αρνητικά παραδείγματα, ανέδειξαν ο Ξενοφώντας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων και η Λούλα Βέρμπη,  Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων και μέλος Γ.Σ.ΠΟΣΓΚΑμεΑ, σε συνεντεύξεις τους στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ”, στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Αναφέρθηκαν  με θετικό τρόπο στις πρόσφατες αποφάσεις του δήμου Ιωαννιτών , όπως τις κατέθεσε  στην ημερίδα που οργάνωσε το σωματείο ΑμΕΑ Ιωαννίνων  ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Πάνου, ενώ  χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, αναφέρθηκαν στην συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και σημείωσαν  ως αρνητική πρακτική  την απουσία εκπροσώπων από τους υπόλοιπους δήμους του νομού Ιωαννίνων στην ημερίδα.

Διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι γενικότερα  η στάση των πολιτών απέναντι στα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ παρουσιάζει βελτίωση και είναι πιο εμφανής η κατανόηση των ισότιμων δικαιωμάτων τους, και με έμφαση σημειώθηκε ότι “είναι θέμα  παιδείας”, οι πολίτες να σταθούν με κάθε τρόπο αλληλέγγυοι στα ΑμεΑ.

Ιδιαίτερα προτάθηκε το αίτημα   να πραγματοποιηθούν ενημερώσεις για τα θέματα των ΑμεΑ σε σχολεία, σε συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων, σε συλλόγους, και επισημάνθηκε  η ανάγκη  βελτίωσης της κατασκευής και λειτουργίας συγκεκριμένων  σχολείων, ώστε να είναι πιο όμορφα, πιο διαδραστικά και να εξυπηρετούν και τα ΑμεΑ

Υπενθυμίζουμε ορισμένες πρωτοβουλίες του δήμου που δημοσιοποιήθηκαν στην ημερίδα από τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ  ενώ μερικές από αυτές ανέδειξαν στις συνεντεύξεις τους στην εκπομπή  και οι δύο εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων 

- Από την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να εισέρχονται δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ με την επίδειξη της μπλε κάρτας που διαθέτουν.

- Τα ΣΑΠ –Νηπιαγωγείο και Δημοτικό- έχουν τη δική τους στέγη στα δύο νέα κτίρια που ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στο παλιό Χατζηκώστα.

- Από το 2019 είναι  ήδη σε λειτουργία το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ  για παιδιά με αναπηρία. Στεγάζεται  στα Καρδαμίτσια  και είναι στελεχωμένο με τις ανάλογες ειδικότητες και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Από το 2022 διαθέτει δικό του λεωφορείο για τις μετακινήσεις των παιδιών.

- Στον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) περιλαμβάνεται η ένταξη δύο νέων δομών. Ενός Κέντρου Δημιουργικής φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ)  και συγκεκριμένα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όπου υπάρχει  έλλειψη στην περιοχή μας και ενός κέντρου ημέρας για παιδιά με αυτισμό.

- Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την προσβασιμότητα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

- Στο κοινωνικό παντοπωλείο παρέχονται περισσότερα κίνητρα για ωφελουμένους ΑΜΕΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8486866133724216082
item