Πακιστάν: Φόβος για υπερχείλιση της μεγαλύτερης λίμνης στη χώρα -Τιτάνια προσπάθεια των Αρχών

Οι Αρχές του Πακιστάν δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων για να εμποδίσουν την υπερχείλιση της μεγαλύτερης λίμνης της χώρας να επιφέρει νέες καταστροφές.

Το Πακιστάν επιδίδεται σήμερα σε αγώνα δρόμου για να μεγαλώσει την τάφρο στην μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, ώστε να συγκρατήσει τα νερά από υπερχείλισή της, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες πλημμύρες που έχουν βυθίσει στο νερό το ένα τρίτο της επικράτειάς του και αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποιεί για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

33 εκατομμύρια πληγέντες, 1325 νεκροί

Έως και 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί στο Πακιστάν, ενώ 1.325 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 466 παιδιά, από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις ρεκόρ των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Καθώς περισσότερες βροχές αναμένονται τον ερχόμενο μήνα, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω, προειδοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Φοβόμαστε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί», δήλωσε ο Ίντρικα Ρατουάτε, ο διευθυντής της UNHCR για την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν προβλέπουν περισσότερες βροχές τον ερχόμενο μήνα.

500.000 σε κίνδυνο, αν υπερχειλίσει η λίμνη

«Αυτό θα αυξήσει τα προβλήματα για τους επιζώντες από τις πλημμύρες και πιθανόν θα επιδεινώσει τις συνθήκες για σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους, καθώς θα αναγκάσει περισσότερους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», υπογράμμισε.

Βασική πηγή ανησυχίας είναι η λίμνη γλυκού νερού Μάντσαρ στη νότια επαρχία Σιντ, η οποία βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στην υπερχείλιση.

Ήδη 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτραπεί υπερχείλιση της λίμνης, καθώς οι Αρχές φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους.

Η UNHCR συνεργάζεται με τις πακιστανικές αρχές για να ενισχύσει την παροχή ανθρωπιστικών προμηθειών αν περισσότεροι άνθρωποι εκτοπιστούν στην περιοχή, πρόσθεσε ο Ρατουάτε, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι άλλες τρεις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ έφτασαν σήμερα στη χώρα.

Τεράστια η πίεση σε τάφρους

«Ως χθες οι τάφροι στις πόλεις Τζόχι και Μέχαρ δέχονταν τεράστια πίεση, αλλά οι άνθρωποι αγωνίζονται για να την αμβλύνουν, ενισχύοντας τις τάφρους», δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της περιοχής Μουρτάζα Σαχ, προσθέτοντας ότι το 80% ως 90% των κατοίκων των πόλεων έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή.

Αυτοί που παραμένουν προσπαθούν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες τάφρους με μηχανήματα που παρέχουν αξιωματούχοι της περιοχής.

Τα νερά έχουν μετατρέψει την κοντινή πόλη Τζόχι σε εικονικό νησί, καθώς τάφρος που άνοιξαν ντόπιοι συγκρατεί τα νερά.

«Έπειτα από ρήγμα στην Μάντσαρ τα νερά άρχισαν να ρέουν, ενώ νωρίτερα ήταν κάπως στάσιμα», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Άκμπαρ Λασάρι, ένας κάτοικος της πόλης, έπειτα από ένα πρώτο ρήγμα που προκλήθηκε την Κυριακή στη λίμνη.

Από την άνοδο της στάθμης των υδάτων πλημμύρισε το κοντινό αεροδρόμιο της Σέχουαν, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής αεροπορίας.

Καλοκαίρι με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Οι πλημμύρες έπονται ενός καλοκαιριού με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με την κυβέρνηση και τον ΟΗΕ να επιρρίπτουν την ευθύνη για τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις συνεπακόλουθες καταστροφές στις κλιματικές αλλαγές.

Στο μεταξύ οι πακιστανικές αρχές αποκατέστησαν σήμερα την ηλεκτροδότηση πόλεων κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονταν να τα βγάλουν πέρα χωρίς ρεύμα για εβδομάδες.


epirusblog.gr
5 of 5
Πακιστάν: Φόβος για υπερχείλιση της μεγαλύτερης λίμνης στη χώρα -Τιτάνια προσπάθεια των Αρχών
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1861091509116074727
item