Γιάννενα: Με συμμάχους τις κάμερες και την τεχνητή νοημοσύνη

Αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη ρίχνει στη «μάχη» του κυκλοφοριακού ο Δήμος Ιωαννιτών, που προτίθεται να εγκαταστήσει ένα σύστημα οπτικών αισθητήρων.

Στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου & Σχεδίου Δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Έξυπνης Πόλης Δήμου Ιωαννιτών, περιλαμβάνεται η χρήση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης για την παρακολούθηση της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και πολιτών, παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης.

Το σύστημα θα αποτελείται από προηγμένες κάμερες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ένα προηγμένο λογισμικό διαχείρισης, που ενσωματώνει αλγόριθμους προηγμένης ανάλυσης βίντεο (Neural Video Analytics), καθώς και το λογισμικό του Κέντρου Λήψεως Εικόνας.

Σκοπός της ενέργειας είναι να επιτευχθεί η κεντρική εποπτεία και προστασία κρίσιμων σημείων μιας περιοχής/πόλης με αυτόματες οπτικές ειδοποιήσεις, με έξυπνη υποβοήθηση των χειριστών και με την ελάχιστη δυνατή απαίτηση σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Επίσης, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η κυκλοφορία τόσο των οχημάτων, όσο και των πεζών, αλλά και η μείωση των ατυχημάτων, η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, η υποβοήθηση του μελλοντικού σχεδιασμού κυκλοφοριακών υποδομών και η αποτροπή της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης σε σημεία όπως ράμπες ΑΜΕΑ, εισόδους πεζοδρόμων κλπ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί δημόσια χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων αυτών, με τον Δήμο να διευκρινίζει πως τα στοιχεία που θα συλλέγονται, δε θα εμπίπτουν σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της πόλης

Στο μεταξύ, στο ίδιο Σχέδιο Δράσης δρομολογείται η εικονική αποτύπωση της πόλης. Πρόκειται για χρήση των τεχνολογιών Digital Twin (υποδομή Ψηφιακού Διδύμου), που επιτρέπει την κατασκευή εικονικού αντιγράφου του πραγματικού συστήματος και ως εκ τούτου να παρέχει μια πλατφόρμα για την αναθεώρηση των δραστηριοτήτων της πόλης, τη δοκιμή των αλληλεπιδράσεων και των αποτελεσμάτων εναλλακτικών αποφάσεων εντός του πραγματικού συστήματος.

Η προσομοίωση και μοντελοποίηση διαδικασιών συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση δομών, πόρων και εργασιών σε αστικό επίπεδο. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση τα τρισδιάστατα μοντέλα απεικονίζουν φυσικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας σημεία του τρισδιάστατου χώρου, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, επιτρέποντας την οπτική ενσωμάτωση ετερογενών γεωπληροφοριών σε ένα ενιαίο πλαίσιο και, ως εκ τούτου, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για τη συνολική διαχείριση των περίπλοκων αστικών δεδομένων.

Στην περίπτωση της μοντελοποίησης πόλεων, αποτελούν ψηφιακά υποδείγματα, που περιλαμβάνουν τη γραφική αναπαράσταση των κτιρίων και άλλων αντικειμένων ή σχημάτων (μνημεία, γέφυρες, δέντρα, κ.α.) σε τρείς διαστάσεις. 

Ο συνδυασμός τους με τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S.) έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την απεικόνιση της πραγματικής εικόνας της πόλης με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

O Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο υλοποίησης έξυπνων λύσεων, προτίθεται να υλοποιήσει ολοκληρωμένη λύση τρισδιάστατης απεικόνισης της πόλης, που περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων με εναέρια φωτογράφιση με χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τη δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου και την υλοποίηση λογισμικού απεικόνισης και διαχείρισης τρισδιάστατης ψηφιακής πόλης, καθώς και μοντελοποίησης διαδικασιών.

«Η ολοκλήρωση του ψηφιακού διδύμου θα βελτιώσει σταδιακά τη λήψη αποφάσεων σε εκτελεστικό επίπεδο και θα επιτρέψει στους υπεύθυνους να παρακολουθούν στενά, τους βασικούς δείκτες λειτουργίας και συμπεριφοράς της πόλης. 

Μια προβολή σε πραγματικό χρόνο των λειτουργιών της πόλης θα δώσει στις διαχειριστικές ομάδες τη δυνατότητα να προβλέψουν ζητήματα και να μετριάσουν ενδεχόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα θα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες στη δημιουργία και ανάπτυξη ιδεών, και στην ταχεία επιλογή, προσομοίωση και δοκιμή πολεοδομικών σχεδιασμών και δόμησης. 

Τέλος, θα επιτρέψει (λόγω του τεράστιου όγκου δεδομένων που θα συγκεντρώνει σε βάθος χρόνου) στις ομάδες διαχείρισης πόλεων να πραγματοποιούν αναλυτικές αξιολογήσεις και να διατυπώνουν εστιασμένες καμπάνιες με στόχο την αλλαγή συμπεριφορών. 

Παράλληλα θα διευκολύνει τη συνεργασία και την επικοινωνία με τους εταίρους της πόλης και θα επιταχύνει την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με την ώθηση της χρήσης δεδομένων», αναφέρεται στο προφίλ της αντιδημαρχίας Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δήμου,E-Ioannina Epirus, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δύο παραπάνω δράσεις αποτελούν μέρος του Σχεδίου, που ξεκινά με τη δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης (Smart City Control Centre) και την επέκταση του Ασύρματου Δικτύου LoraWAN & Public Wifi.

Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Με συμμάχους τις κάμερες και την τεχνητή νοημοσύνη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7343033903653299364
item