Τέλος το φαγητό στο αυτοκίνητο -Ποια είναι τα πρόστιμα, πότε αφαιρείται το δίπλωμα

Η απόσπαση της προσοχής ενός οδηγού, ακόμα και όταν αυτή οφείλεται στην κατανάλωση φαγητού, τιμωρείται και μάλιστα αυστηρά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η κατανάλωση φαγητού στο αυτοκίνητο αποτελεί δίχως καμία αμφιβολία μια κακή συνήθεια, η οποία προκαλεί την απόσπαση της προσοχής του οδηγού και ως εκ τούτου αυξάνει και μάλιστα σημαντικά τις πιθανότητες εμπλοκής του σε ένα ατύχημα.

Μπορεί, λοιπόν, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας να μην ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού από τον οδηγό την ώρα που αυτός βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ωστόσο, περιγράφει σε δύο άρθρα την παράβαση στην οποία θα υποπέσει κάποιος αν επιλέξει να γευματίσει εν ώρα… υπηρεσίας.

Ειδικότερα, στο άρθρο 13, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς και προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ καθώς και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα ημέρες.

Μάλιστα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επανέρχεται στο άρθρο 40 καθιστώντας σαφές ότι οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται, όταν οδηγούν, να κρατούν το τιμόνι (εφόσον υπάρχει) και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα, προβλέποντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ για τους παραβάτες.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο οδηγός καταναλώνει φαγητό και το όχημα βρίσκεται εν κινήσει, παραβιάζει δύο άρθρα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κινδυνεύοντας όχι μόνον με ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο αλλά και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η χρήση νέας γενιάς φωτογραφικών ραντάρ δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να βεβαιώνουν παραβάσεις που σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής και να τιμωρούν τους οδηγούς που είτε κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου είτε καταναλώνουν τρόφιμα παίρνοντας το χέρια τους από το τιμόνι και το βλέμμα τους από τον δρόμο.


epirusblog.gr
5 of 5
Τέλος το φαγητό στο αυτοκίνητο -Ποια είναι τα πρόστιμα, πότε αφαιρείται το δίπλωμα
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 5255313824684881754
item