Η παρακολούθηση Πιτσιόρλα αλλάζει τα δεδομένα -Μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε στην κυβέρνηση

Τα όσα αποκαλύπτονται για την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν τα πάνω κάτω στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής και προκαλούν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Όπως είναι αναμενόμενο η κυβέρνηση αξιοποιεί στο έπακρο την παραδοχή που φέρεται να έκανε ο πρώην Διοικητής της Υπηρεσίας Γιάννης Ρουμπάτης, ότι το 2016 είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό πως η Υπηρεσία παρακολουθούσε τον τότε Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργό οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπούμερανγκ» η υπόθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να αναδείξουν κρίσιμες, όπως τις χαρακτηρίζουν, παραμέτρους της υπόθεσης που γυρίζει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο στο οποίο στέκονται είναι ότι μέχρι τώρα κανείς από τους μάρτυρες δεν έχει αμφισβητήσει το νόμιμο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Ενστάσεις για την πρακτική, την πολιτική διάσταση και την διαχείριση της υπόθεσης έχουν εκδηλώσει ακόμα και στελέχη της ΝΔ, ωστόσο, για το αν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες δεν έχει προβληθεί καμία ένσταση ακόμα και από τους Διοικητές της ΕΥΠ επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αντίθετα, τα όσα προκύπτουν για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα «αναδεικνύουν την υποκρισία του κ. Τσίπρα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που από το βήμα της Βουλής και «διαβεβαίωνε ότι επί των ημερών του δεν υπήρχαν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι έλεγε ψέματα», όπως λένε οι ίδιες πηγές. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε και το γεγονός πως παρότι η ΕΥΠ δεν υπάγονταν τότε στον κ. Τσίπρα «υπήρχε μια συνεχής ενημέρωση του Διοικητού της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις στελεχών της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα».

Η υπόθεση μετατράπηκε σε «Ανδρουλάκης του κ. Τσίπρα»

Η αντίδραση του άλλοτε υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση και τον μετατρέπει στον «Ανδρουλάκη του κ. Τσίπρα» σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

«Περίμενα μια δημόσια απάντηση πολύ νωρίτερα. Θα εξακολουθήσω να περιμένω αυτή τη δημόσια απάντηση και εξήγηση», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας στον ΣΚΑΪ, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει απαντήσεις και βάζοντας τον έτσι στην θέση που ο ίδιος επιφυλάσσει για τον κ. Μητσοτάκη. Η ενημέρωση που ζητά ο κ. Πιτσιόρλας έχει μία ακόμα ενδιαφέρουσα διάσταση. 

Την εποχή που είχε τεθεί στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ δεν ίσχυε η περίφημη διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει κάποιον εφόσον δεν προχωρήσει η υπόθεση της παρακολούθησης του. 

Ειδικά μάλιστα αφού δεν αφορούσε εθνικούς λόγους όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία. «Έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια, να έρθει στο φως η υπόθεση Ανδρουλάκη, για να μάθει και ο ίδιος και όλοι εμείς οι υπόλοιποι ότι παρακολουθούνταν», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Το όλο κλίμα που δημιουργείται, πάντως, εδραιώνει την πεποίθηση που αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι διαχρονικό και επιβεβαιώνει την καχυποψία που εκφράζουν απέναντι στην εξουσία.

Αυτό, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη βοηθά την κυβερνητική πλειοψηφία να χειριστεί την υπόθεση με μικρότερη φθορά και εν τέλει να μην κυριαρχήσει στα κριτήρια των πολιτών για την αξιολόγηση της. 


epirusblog.gr
5 of 5
Η παρακολούθηση Πιτσιόρλα αλλάζει τα δεδομένα -Μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε στην κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1689820140998996532
item