Προς κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος: «Ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβάρυνε για πάνω από δέκα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος είναι αφενός ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει ίσως και από τις αρχές του 2023 (αντί για τα μέσα της άνοιξης όπου παραδοσιακά ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους) και αφετέρου το τέλος επιτηδεύματος να γίνει ελαφρύτερο, αν όχι μηδενικό, επίσης από την επόμενη χρονιά.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο για το εύρος των μέτρων που μπορεί να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αποφασίστηκε ότι δημοσιονομικά υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011 και ακόμη και σήμερα επιβαρύνει περισσότερους από 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα είναι αν θα ανακοινώσει την πλήρη κατάργησή του από την 1η Ιανουαρίου 2023 ή θα προχωρήσει αρχικά σε μία μείωση κατά 50% και την επόμενη χρονιά στην πλήρη απαλλαγή επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 31 του μνημονιακού νόμου 3986/2011, από το 2012 και κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι με μπλοκάκι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν, με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.

Επιπλέον, κάθε χρόνο χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους καλούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημίες.

Εφόσον μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος στο μισό για το 2023 αυτό θα σημαίνει ότι από 650 ευρώ που επιβαρύνονται ετησίως οι επαγγελματίες θα πληρώσουν 325 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις από τα 1.000 ευρώ θα πληρώσουν 500 ευρώ. 

Από το 2024 η επιβάρυνση αυτή ουσιαστικά θα μηδενιστεί.

epirusblog.gr
5 of 5
Προς κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος: «Ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7360768872807891775
item