Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου -Η Κομισιόν θα αποφασίσει

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Στη συνέντευξη Τύπου η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε όλα τα μέτωπα» και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός του τραπεζιού της συζήτησης. 

Εξετάζουμε όμως και άλλους τρόπους να μειώσουμε τις τιμές, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον ρωσικό εφοδιασμό με εναλλακτικές προμήθειες από αξιόπιστους εταίρους, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους».

Τι αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών Ενέργειας

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν την Παρασκευή ότι το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ, δηλαδή η Κομισιόν, θα πρέπει να υποβάλει επείγουσες προτάσεις για την παροχή ρευστότητας στους εμπόρους ενέργειας, ώστε τα κεφάλαια να ανακατευθυνθούν στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela στους δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν να προτείνει επείγουσες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. 

«Ειδικά μέτρα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες», σύμφωνα με την κοινή δήλωση που συνέταξαν οι υπουργοί Ενέργειας.

Η επίτροπος Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι το μπλοκ θα προτείνει «πρωτοφανή» μέτρα την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν «τρομακτικές προκλήσεις». 

Πρόσθεσε ότι η ομάδα της Κομισιόν επεξεργάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο για την προσαρμογή της δομής της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ελπίζει ότι θα είναι «έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους».

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους για τη μείωση της ζήτησης, αλλά απέφυγαν να υποστηρίξουν την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές. Στην κοινή δήλωσή τους ζήτησαν να δοθούν «κίνητρα» για συντονισμένες μειώσεις.

Διαφωνία για το πλαφόν -15 χώρες θέλουν πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, τρεις θέλουν μόνο στο ρωσικό

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια ομάδα Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας πιέζει επίσης για την επιβολή πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, και όχι μόνο στο ρωσικό, καθώς οι υπουργοί αναζητούν λύσεις για να αποτρέψουν η αύξηση των τιμών να πλήξει την οικονομία.

Η ιδέα της επιβολής πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό ισχυροποιήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αφού αρκετά κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές ότι δεν ήθελαν να εξετάσουν την ιδέα του πλαφόν μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα διακόψει την προμήθεια σε όποιον υπογράψει το πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Στο τέλος, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού υιοθετηθεί οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο.

«Δεκαπέντε χώρες μίλησαν ξεκάθαρα υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές γενικά του εισαγόμενου φυσικού αερίου και όχι μόνο στο φυσικό αέριο που εισάγεται από έναν φορέα ή μια χώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας. «Υπήρχαν τρεις χώρες που πρότειναν να μπει πλαφόν μόνο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, είναι ένας από τους υποστηρικτές της ιδέας για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. 

Το πλαφόν θα πρέπει να είναι προσωρινό και «δυναμικό», προσφέροντας ένα περιθώριο στις ασιατικές τιμές, οι οποίες σήμερα είναι στο μισό από αυτές που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πελάτες, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του. Αυτό θα δώσει χρόνο για να σκεφτούμε πώς θα αναδιαρθρώσουμε τον μηχανισμό τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας για το μέλλον, πρόσθεσε.

Δεν είναι άμεσα σαφές αν τα κράτη-προμηθευτές θα συμφωνούσαν να έχουν ανώτατο όριο στα έσοδά τους -ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες προμήθειες. Στους σημαντικότερους προμηθευτές περιλαμβάνονται η Νορβηγία, το Κατάρ και οι ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αλλά είναι μόνο η δεύτερη καλύτερη. 

«Η σωστή επιλογή θα ήταν να μην αφήσουμε καν τις τιμές να φτάσουν τόσο ψηλά και στη συνέχεια να τις μειώσουμε, αλλά εμείς και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να μη βρεθούμε καν αντιμέτωποι με τόσο υψηλές τιμές», δήλωσε.

Γιατί η Ευρώπη θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τιμολογείται το ρεύμα

Γράφει το Bloomberg: «Μία εβδομάδα αφότου η Μόσχα έκλεισε ξαφνικά τον κύριο αγωγό της προς την Ευρώπη, η ήπειρος αναζητά τρόπους για να ανακόψει μια ενεργειακή κρίση που απειλεί να μετατραπεί και σε οικονομική, κοινωνική και χρηματοπιστωτική κρίση. 

Οι σκανδιναβικές κυβερνήσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει ξεχωριστά μέτρα για να αποτρέψουν τη χρηματοοικονομική μετάδοση της κρίσης, με το Ηνωμένο Βασίλειο να δημιουργεί ένα ταμείο 40 δισεκατομμυρίων στερλινών (46,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τελευταίας ευκαιρίας για τους εμπόρους ενέργειας».

Η συνάντηση της Παρασκευής είναι μόνο το πρώτο βήμα: Οι υπουργοί ζήτησαν από την Επιτροπή να προτείνει λεπτομερή κανονισμό και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τον υπογράψουν. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μιλήσει στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο και αναμένεται να παρουσιάσει τις παρεμβάσεις της Κομισιόν.

Ορισμένοι υπουργοί προειδοποίησαν ότι η ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις διάφορες προτάσεις.

«Υπάρχουν 27 κράτη με εντελώς διαφορετικά ενεργειακά μείγματα, με εντελώς διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις, που σημαίνει βαρύτερα ή λιγότερο βαριά καλοκαίρια και χειμώνες, με εντελώς διαφορετικές διασυνδέσεις», δήλωσε ο Τσινγκολάνι. «Πρέπει να δεχτείτε ότι με ένα τόσο ετερογενές μείγμα, δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί γρήγορα η χρυσή τομή, η λύση που να ικανοποιεί τους πάντες».


epirusblog.gr
5 of 5
Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου -Η Κομισιόν θα αποφασίσει
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 9027019750453128821
item