Μητσοτάκης: Ραντεβού με τον Μακρόν στο Ελιζέ και καθαρές κουβέντες με τον Ερντογάν

Με τη ΔΕΘ να είναι πλέον πίσω του, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει σήμερα το απόγευμα για το Παρίσι, καθώς στις 20:30 ώρα Ελλάδος θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο Ελιζέ, ενώ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσει και δείπνο των δύο ανδρών.

Μητσοτάκης και Μακρόν είναι γνωστό ότι διατηρούν μια στενή προσωπική και πολιτική σχέση και η συνάντησή τους έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ενεργειακά, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη κοινής στάσης και κοινών αποφάσεων στο θέμα της ενέργειας, αλλά όχι με έναν τρόπο που θα ωθεί πολλές χώρες της Ευρώπης να πυροβολήσουν τα πόδια τους, με το «πλαφονάρισμα» του ρωσικού αερίου και μόνο. 

Η Γαλλία, άλλωστε, είναι από τις λίγες χώρα που στήριξαν την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο, αν και φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα για διεύρυνση του πλαφόν, στην κατεύθυνση της ελληνικής πρότασης για παρέμβαση στη χονδρική τιμή, μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Μακρόν και για τη στάση της Τουρκίας, καθώς οι απειλές από μέρους πολιτικής ηγεσίας της γείτονες έχουν πάρει άλλη διάσταση. 

Ο κ. Ερντογάν, αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του, διαγκωνίζονται καθημερινά στο ποιος θα εκστομίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση, αμφισβητώντας πλέον ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας επί πολλών νησιών. 

Ο κ. Μακρόν είναι γνωστό ότι δεν έχει ιδιαίτερη ανοχή στη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, ενώ οι σχέσεις Αθήνας και Παρισίων είναι σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένη και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έχει συνομολογηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Ραντεβού στην Πράγα;

Ως προς τα εθνικά μας θέματα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης από τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ είχε ενδιαφέρουσες αναφορές σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Δεν είναι μόνο η φράση «νταηλίκια γιόκ» που ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου, απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν. 

Ήταν ίσως ότι εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια συνδιαλλαγή με τον κ. Ερντογάν, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και με ξεκαθαρισμένο ότι δεν είναι ανεκτές οι πολεμικές ιαχές που εκτοξεύονται καθημερινά από την τουρκική ηγεσία. 

«Εγώ είμαι πάντα διαθέσιμος για μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά δεν μπορώ να τον πιάσω από τον λαιμό για να συναντηθεί μαζί μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει προσκληθεί στις αρχές Οκτωβρίου, μαζί με άλλες 16 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που οργανώνει η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης στην Πράγα. 

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι, αν ο κ. Ερντογάν ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή πρόσκληση, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την ελληνική επιχειρηματολογία και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τονίζοντας ότι θα ακούσει καθαρές θέσεις ως προς τα εθνικά μας θέματα.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και την παράμετρο ότι μια παρουσία του κ. Ερντογάν σε ένα ευρωπαϊκό φόρουμ, στο οποίο μετέχει ως μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος, θα συνιστά μια έμμεση αναγνώριση της Μεγαλονήσου. 

Ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε προσκληθεί στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο και είχε μάλιστα μια σύντομη συζήτηση με τον κ. Ερντογάν, στα όρθια, στο Μουσείο Πράδο. 

Ο κ. Ερντογάν, βεβαίως, επιμένει στη λύση δύο κρατών που δεν αποδέχεται κανείς πλην της Τουρκίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Με τη  ΔΕΘ  να είναι πλέον πίσω  του, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει σήμερα το απόγευμα για το Παρίσι, καθώς στις  20:30 ώρα Ελλάδος  θα γίνει δεκ...
Μητσοτάκης: Ραντεβού με τον Μακρόν στο Ελιζέ και καθαρές κουβέντες με τον Ερντογάν
epirusblog.gr
5 of 5
Με τη  ΔΕΘ  να είναι πλέον πίσω  του, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει σήμερα το απόγευμα για το Παρίσι, καθώς στις  20:30 ώρα Ελλάδος  θα γίνει δεκ...
πολιτική 4629137354165202795
item