Γιάννενα: αραμελημένα φυσικά τοπία...

Ένα από τα πολλά παραμελημένα αλλά όμορφα τοπία που διαθέτει ο Νομός μας είναι κι αυτό της τοποθεσίας «στους Αγίους» στον Γορμό ποταμό, μετά το Καλπάκι.

Κάποτε επίσημη στάση προς Κακαβιά με αναψυκτήριο-ψησταριά και όμορφο σκηνικό με το ποτάμι να περνάει δίπλα του. Τώρα η βλάστηση έχει κλείσει τα πάντα. 

Πιο πέρα η λίμνη Ζαραβίνα αφημένη κι αυτή στην τύχη της με τις στάνες γύρω τριγύρω. Εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν δράσεις, μονοπάτια για πεζοπορία, παγκάκια, διαδρομές ποδηλάτου όπως παντού στον κόσμο όπου το φυσικό τοπίο σε καλεί να το γνωρίσεις και να το αναδείξεις, εδώ σε κυνηγούν τα τσομπανόσκυλα. 

Πρωτογονισμός στο φουλ όπως και στον Λούρο ποταμό ή στη λίμνη Ζηρού. Τοπία που αλλού θα ήταν από μόνα τους λόγος επίσκεψης στην περιοχή και με τον κόσμο να ζητάει πια τέτοιου τύπου εναλλακτικές δράσεις και όχι μόνο ξενώνες και ταβέρνες εδώ είναι απαξιωμένα εντελώς.

 Ας μη μιλήσουμε για οικολογικές ευαισθησίες ή για το πλαστικό αποτύπωμα. 

Ποιος όμως θα ασχοληθεί; Να ανοίξει μονοπάτια, να τοποθετήσει παγκάκια, να φτιάξει ποδηλατικές διαδρομές; Δυστυχώς, οι περιοχές φυσικού κάλλους έχουν παραδοθεί στους κτηνοτρόφους, τα κοπάδια τους και τις επιδοτήσεις τους. Κατά τα άλλα μας απασχολεί ο τουρισμός…

Αλλά και το ίδιο το Καλπάκι, παρότι έχει αρκετή κίνηση καθημερινά -μιας και είναι πάνω στον δρόμο για Κακαβιά και Ζαγόρι- του λείπουν οι υποδομές. Ούτε ένα πεζοδρόμιο της προκοπής ή μια στοιχειώδης καθαριότητα δεν φαίνεται να το κάνει ελκυστικό…

    Η περιοχή στον Γορμό ποταμό
                                                Η κεντρική Οδός στο Καλπάκι

Πηγή: SKEPTOMENOI POLITES
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: αραμελημένα φυσικά τοπία...
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 587470709492197385
item