ΕΚΤ: Πιέσεις δέχονται τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης -Αντέχουν ελληνικά και ιταλικά

Πιέσεις δέχθηκαν τα κρατικά ομόλογα του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 0,75%.

Αντίθετα τα ελληνικά όπως και τα ιταλικά ομόλογα αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις των αποδόσεών τους.

Το ήδη αρνητικό κλίμα επιβάρυνε δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα να περιορίζει το μέγεθος του ενεργητικού της.

Μία τέτοια εξέλιξη στην πράξη θα οδηγήσει σε ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, περιορίζοντας σημαντικά τη ρευστότητα που κυκλοφορεί στην αγορά, της οποίας ένα μεγάλο μέρος κατευθύνεται στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5 τρισ. ευρώ, διοχετεύοντας ισόποση ρευστότητα στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του χρόνου, οπότε η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης θα σταματήσει σταδιακά να αντικαθιστά τα ομόλογα που λήγουν με νέα, αναγκάζοντας έτσι τα κράτη-μέλη να προχωρούν στην αποπληρωμή τους.

Οσον αφορά στα καθ' ημάς, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 39,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ.

ΕΚΤ: Ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 154 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 82 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,23%, από 4,21% την Πέμπτη, έναντι 1,70% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,56%, από 2,66% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0050 δολάρια, από τα 0,994 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολάρια που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0049 δολάρια.

epirusblog.gr
5 of 5
ΕΚΤ: Πιέσεις δέχονται τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης -Αντέχουν ελληνικά και ιταλικά
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1974939616459225154
item