ΥΠΟΙΚ: Άμεσα οφέλη από τις φοροελαφρύνσεις – Παραδείγματα

Και νέες μειώσεις φόρων όσο βελτιώνεται η οικονομία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας μάλιστα πως «μέσα στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης», το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ, πλέον στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%. 

Και προβλέπεται στο 2,1% για το 2023, σχεδόν διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού, που για την ίδια περίοδο εκτιμάται στο 3,1% εφέτος και στο 0,9% για το 2023.

«Με περισσότερη ανάπτυξη η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει να μειώνει φόρους» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, καθώς -με τα σημερινά δεδομένα όπως τόνισε- το ΑΕΠ της χώρας μας εκτιμάται ότι θα υπερβεί τελικά εφέτος τα 200 δισ. ευρώ, φτάνοντας και στα 205 δισ. ευρώ!

Από τις νέες φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, προκύπτουν άμεσα, έμμεσα ή και παράπλευρα οφέλη για όλους. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο:

· κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από το φορολογικό έτος 2023: ωφελούμενοι αυτού του μέτρου θα είναι σχεδόν 3 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Πρώτο παράδειγμα:

Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Δεύτερο παράδειγμα:

Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τρίτο παράδειγμα:

Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές, 24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Τέταρτο παράδειγμα:

Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές, 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα, θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι ίδιοι που ωφελούνται από κάποια μέτρα, ωφελούνται επιπλέον και από άλλα μέτρα, όπως πχ η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, το διπλάσιο επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί κλπ.

· παρατείνεται για άλλα δύο έτη, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024, η αναστολή επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, με σκοπό την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Το μέτρο έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά και έχει ήδη συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της κτηματαγοράς.

· “μισός” ΦΠΑ (13% αντί 24%), μέχρι 30 Ιουνίου 2023, στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια, καθώς και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

· μείωση μέχρι 30 Ιουνίου 2023 και στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (μάσκες προστασίας, γάντια, αντισηπτικά) καθώς και ιατρικά υλικά αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα κλπ.

Επιπλέον και με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή:

· απαλλάσσονται πλήρως από κάθε φόρο όλες οι προνοιακές παροχές που καταβάλλει το δημόσιο σε άτομα με αναπηρία.

· δίδεται (και αναδρομικά από Οκτώβριο του 2021) πλήρης απαλλαγή στις γονικές παροχές χρημάτων, ακόμα και αν έγιναν με μετρητά, με τον όρο να βγήκαν από τραπεζικό λογαριασμό του γονέα και να μπήκαν στους παιδιού εντός τριών ημερών.


epirusblog.gr
5 of 5
ΥΠΟΙΚ: Άμεσα οφέλη από τις φοροελαφρύνσεις – Παραδείγματα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6518575020884849005
item