Πρέβεζα: Το Γ.Ε.Σ. περιμένει ακόμα τις προτάσεις του Δήμου Πρέβεζας για το στρατόπεδο “ΣΟΛΩΜΟΥ”

Στο έγγραφο του Πολιτιστικού συλλόγου “Πρέβεζα”  προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ( ΥΠ.ΕΘ.Α.) σχετικά με   το στρατόπεδο «ΣΟΛΩΜΟΥ»,  απάντησε το Γ.Ε.Σ. με έγγραφό του, το οποίο αναφέρει:  

«Το ακίνητο Στρατόπεδο «ΣΟΛΩΜΟΥ » , ιδιοκτησίας Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ ) είναι ανενεργό, δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες με τα μη επιχειρησιακά ακίνητα, προκείμενου να αξιοποιηθεί αρμοδίως  από το ΤΕΘΑ και την  Υπηρεσία Αξιοποίησης της Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων ( ΥΠΑΑΠΕΔ ), σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και προς όφελος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας ( ΣΥ). 

Η ΣΥ προβαίνει στον περιοδικό έλεγχο και συντήρηση του ακινήτου, ενώ έχει την διαβεβαίωση από το τμήμα κατασκευών της Πολεοδομίας Πρέβεζας ότι δεν υφίσταται κίνδυνος κατάρρευσης .

Από το έτος 2021, το ΤΕΘΑ βρίσκεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφέρεια Ηπείρου, για την πολεοδόμηση αριθμού ακινήτων ιδιοκτησίας του, ως ενιαίας πολεοδομικής ενότητας, στον εν λόγω Δήμο , συμπεριλαμβανομένου και του εν λόγω Στρατοπέδου, αναμένοντας μέχρι σήμερα την αποστολή των προτάσεων τους».

Στην απάντηση του ΓΕΣ κάνει τις εξής παρατηρήσεις :  

  1. Για την απαράδεκτη αισθητική εικόνα του στρατοπέδου στην καρδιά της πόλης, αποτέλεσμα της περιοδικής « συντήρησης » του από μέρους του ιδιοκτήτη στρατού , καμία αναφορά στην απάντηση .
  2. Οι ανθυγιεινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα εγκαταλελειμμένα κτίρια του στρατοπέδου και οι στέγες από τον καρκινογόνο  αμίαντο ( ελενίτ ) στα κτίρια- αποθήκες είναι ανάξιες προβληματισμού και ΑΜΕΣΗΣ λύσης για το Γ.Ε.Σ. και το ΥΠ.ΕΘ.Α. 
  3. Το πιο επικίνδυνο όμως στο τεράστιο θέμα του στρατοπέδου « ΣΟΛΩΜΟΥ »,αλλά και των άλλων στρατοπέδων και κάστρων – στρατοπέδων, που η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη και προσβλητική τους εικόνα εξοργίζει κάθε Πρεβεζάνο και εκπλήσσει δυσάρεστα τους επισκέπτες ,είναι η αδυναμία όλων των Δημοτικών Αρχών , από το 2005 που αποχώρησε ο στρατός από την πόλη μας , να ενεργοποιήσουν τους σχετικούς νόμους , για να προστατεύσουν την υγεία των δημοτών, την αξιοπρέπεια  της πόλης και  οι αρχές αυτές να δικαιώσουν τον θεσμικό τους ρόλο.

“Καλούμε  για άλλη μια φορά και τη σημερινή Δημοτική Αρχή , να συμπορευτεί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Πρεβεζάνων και να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ από το ΥΠ.ΕΘ.Α.  την εξάλειψη του αίσχους « στρατόπεδο ΣΟΛΩΜΟΥ» με την κατεδάφιση όλων των κτιρίων του και την ενσωμάτωση του χώρου καθαρού και περιποιημένου στον αστικό ιστό της πόλης, μέχρις ότου αποδώσει   «αλλά Ελληνικά » η συνεργασία τους,  για την …κάποτε αξιοποίησή του” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” .

 

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Το Γ.Ε.Σ. περιμένει ακόμα τις προτάσεις του Δήμου Πρέβεζας για το στρατόπεδο “ΣΟΛΩΜΟΥ”
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 2101758156891135393
item