Δημοσκοπήσεις: Σταθερό το πολιτικό σκηνικό και μετά τις παρακολουθήσεις

Εικόνα κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα, σε μια ακόμη δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών.

Λίγο πριν από τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον δύσκολο χειμώνα και την «επόμενη μέρα»- η κυβερνητική παράταξη καταγράφει σημαντικό προβάδισμα 9,2 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου και ένα θετικό «αποτύπωμα» παρά την διαχείριση των εμποδίων που φέρνει η ενεργειακή κρίση

Στη δημοσκόπηση συγκεκριμένα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του Mega, το εκλογικό σώμα εμφανίζει για άλλη μια φορά έντονο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της οικονομίας και την διαχείριση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης- παρατηρεί αλλά δεν «στέκεται» τόσο σε ζητήματα, όπως αυτό που προέκυψε με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Η πρόθεση ψήφου

dimoskopisi-9


Η εκτίμηση ψήφου

dimoskopisi-10


dimoskopisi-2
dimoskopisi-3
dimoskopisi-4
dimoskopisi-5
dimoskopisi-6
dimoskopisi-7
dimoskopisi-8Ειδικότερα, η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 7,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, ενώ ανεβαίνει στις 9,2 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου: η ΝΔ καταγράφει 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,9%, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 15,7% , το ΚΚΕ 7,5% , η Ελληνική Λύση 4,2% και το κόμμα Βαρουφάκη 4,9%. Το 35% έχει θετική εικόνα για την κυβέρνηση και το 38% θετική εικόνα για τον πρωθυπουργό, παρότι το 60% δηλώνει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.

Στο ίδιο δημοσκοπικό πλάνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει απώλειες στο κεντρώο και στο κεντροδεξιό ακροατήριο, μετά από την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά η δημοτικότητά του παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με την απήχηση του πρωθυπουργού στο εκλογικό σώμα συνδέεται με το ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει λιγότερες αρνητικές γνώμες σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν στην επικαιρότητα κυριαρχούσε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σημαντικά κομμάτια της κοινής γνώμης - πάνω από 60% στις νεότερες ηλικίες και από 41% ως 63% στις μεγαλύτερες ηλικίες- δηλώνουν ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν μία επιλογή την οποία γνώριζε.

Θέλουν οι πολίτες πρόωρες εκλογές ή συμφωνούν με την δέσμευση του πρωθυπουργού για την εξάντληση της τετραετίας; Οι ψηφοφόροι που αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντρώοι, κεντροδεξιοί ή δεξιοί, δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό πάνω από 60% ότι επιθυμούν την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση, με εκείνους που δηλώνουν κεντροαριστεροί ή αριστεροί να επιθυμούν σε αντίστοιχα ποσοστά πρόωρες κάλπες.

Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν -μετά και τη νέα δημοσκόπηση- ότι «διαψεύδεται» ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας οι οποίοι «μιλούν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και άλλα ηχηρά παρόμοια». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού». Σημειώνουν δε, ότι όπως φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Οι μετρήσεις -με τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους- δείχνουν μικρή φθορά στα ποσοστά της κυβέρνησης (πέρυσι μετά τις πυρκαγιές το κλίμα ήταν πολύ χειρότερο) και πολύ οριακά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ».

epirusblog.gr
5 of 5
Δημοσκοπήσεις: Σταθερό το πολιτικό σκηνικό και μετά τις παρακολουθήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6086058645021078289
item