Ο Ινδός Μόντι επιτέθηκε στον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία -«Δεν είναι εποχή για τέτοια, σας το είπα»

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή ότι τώρα δεν είναι η ώρα για πόλεμο, επιτιθέμενος ευθέως δημόσια στον επικεφαλής του Κρεμλίνου για τη σχεδόν επτάμηνη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εγκλωβισμένος σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση για τον πόλεμο, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη επειδή μπορεί να κοιτάξει προς τα ανατολικά σε μεγάλες ασιατικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αλλά στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), οι ανησυχίες βγήκαν στο φως.

«Ξέρω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πόλεμο και σας μίλησα στο τηλέφωνο γι' αυτό», είπε ο Μόντι στον Πούτιν σε μια τηλεοπτική συνάντηση στην αρχαία πόλη Σαμαρκάντ του δρόμου του μεταξιού του Ουζμπεκιστάν.

Καθώς ο Μόντι έκανε την παρατήρηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας έσφιξε τα χείλη του, κοίταξε τον Μόντι και στη συνέχεια κοίταξε προς τα κάτω προτού αγγίξει τα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, γράφει το Reuters.

Ο Πούτιν είπε στον Μόντι ότι καταλαβαίνει ότι ο Ινδός ηγέτης είχε ανησυχίες για την Ουκρανία, αλλά ότι η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει τη σύγκρουση.

«Γνωρίζω τη θέση σας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις ανησυχίες που εκφράζετε συνεχώς», είπε ο Πούτιν. «Θα κάνουμε τα πάντα για να το σταματήσουμε το συντομότερο δυνατό».

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει απορρίψει τις διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι να διώξει όλα τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη της και ότι δεν υπογράψει κάτι που θα επιτρέψει στη Ρωσία να κρατήσει ουκρανικά εδάφη.

Η Ινδία έχει γίνει ο νούμερο 2 αγοραστής πετρελαίου της Ρωσίας μετά την Κίνα, καθώς η Δύση έχει επιβάλλει εμπάργκο.

Τι δήλωσε ο Σι Τζινπίγνκ για τον πόλεμο του Πούτιν

Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι κατανοεί ότι ο Σι είχε ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά επαίνεσε τον ηγέτη του Πεκίνου για την «ισορροπημένη» θέση του.

Ο Σι, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Κίνας από τις αρχές του 2020, δεν αναφέρθηκε δημόσια στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο αναταραχής και ότι εταίροι όπως ο Πούτιν και οι ηγέτες της Κεντρικής Ασίας θα πρέπει να εμποδίσουν τις ξένες δυνάμεις να υποκινήσουν έγχρωμες επαναστάσεις. 

Συγκεκριμένα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Ρωσία και τα άλλα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης να υποστηρίξουν το ένα το άλλο στην πρόληψη της υποκίνησης από ξένες δυνάμεις «έγχρωμων επαναστάσεων» -λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν συγκλονίσει πρώην κομμουνιστικά κράτη- στις χώρες τους.

«Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο ταραχώδους αλλαγής, πρέπει να κατανοήσουμε την τάση των καιρών, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία και να προωθήσουμε την οικοδόμηση μιας στενότερης κοινότητας του πεπρωμένου με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης», δήλωσε ο Σι.

«Θα πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τις προσπάθειες του άλλου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων ασφάλειας και ανάπτυξης, να αποτρέψουμε εξωτερικές δυνάμεις από τη διοργάνωση έγχρωμων επαναστάσεων και να αντιταχθούμε από κοινού στην ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με οποιοδήποτε πρόσχημα».

Ο Σι επέκρινε τα «παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και την πολιτική των μπλοκ», μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες το Πεκίνο έχει επικρίνει στο παρελθόν επειδή στηρίζονται σε συμμάχους για να αντιμετωπίσουν τη θεαματική άνοδο της Κίνας στο καθεστώς μιας υπερδύναμης εν αναμονή.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν τις λεγόμενες «χρωματιστές επαναστάσεις».


epirusblog.gr
5 of 5
Ο Ινδός Μόντι επιτέθηκε στον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία -«Δεν είναι εποχή για τέτοια, σας το είπα»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 277264695188565891
item