Τουρκία: Εκτίναξη πληθωρισμού πάνω από 80% τον Αύγουστο

«Ρεκόρ» σημειώνει η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία, με το επίπεδο τιμών στη χώρα να εκτινάσσεται σε ποσοστό πάνω από 80% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το όριο του 80% τον Αύγουστο σε διάστημα έτους, έναντι 79,6% τον Ιούλιο, επίπεδο-ρεκόρ από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή η πολύ μεγάλη άνοδος των τιμών εξηγείται σε μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Με μειώσεις επιτοκίων προσπαθεί ο Ερντογάν να «θεραπεύσει» τον πληθωρισμό, χωρίς να «καλμάρει» τις αγορές

Αντίθετα από τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά πως τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Όμως, η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του έχει επιφέρει μια πτώση του εθνικού νομίσματος, κάτι που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών.

Έτσι, η τουρκική κεντρική τράπεζα εξέπληξε για άλλη μια φορά τις αγορές στα μέσα Αυγούστου, μειώνοντας το κύριο επιτόκιό της από 14% σε 13% παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι το κόστος ζωής» παραδέχθηκε την περασμένη Τρίτη ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος αρνείται ωστόσο να αλλάξει κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική του, εννιάμισι μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η εις διπλούν αύξηση του κατώτατου μισθού δεν λύνει τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας

Παρά τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου, η άνοδος των τιμών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από ένα μέρος των Τούρκων.

Η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν, εξάλλου, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (Tüik) ότι υποτιμά τουλάχιστον κατά το ήμισυ την έκταση του πληθωρισμού.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, υποστήριξε έτσι σήμερα το πρωί πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφθασε το 181,4% σε διάστημα έτους.

Η Τουρκία έχει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν συνεχώς από τις αρχές του 2017, όμως αυτός δεν είχε φθάσει ποτέ σε τέτοια επίπεδα από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2003.

epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Εκτίναξη πληθωρισμού πάνω από 80% τον Αύγουστο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5849720187263777677
item