ΔΕΘ: 5+1 «στοιχήματα» θα κρίνουν τα μέτρα στήριξης (upd)

Μέρα με την ημέρα και «ευρώ-ευρώ» παλεύουν στο οικονομικό επιτελείο για να κερδίσουν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, καθώς οι επιδοτήσεις στο ρεύμα έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία, εκμηδενίζοντας σχεδόν τα περιθώρια για επιπλέον παροχές.

Ωστόσο από σήμερα μέχρι τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ (το άλλο Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου) μεσολαβούν γεγονότα που θα καθορίσουν μέχρι και την τελευταία στιγμή το περιεχόμενο του πακέτου που θα ανακοινωθεί.

  • κάποια «καλά νέα» άρχισαν ήδη να έρχονται από σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου, καθώς η τιμή χονδρικής του ρεύματος κατέρρευσε 20% μέσα σε λίγες ώρες: μετά το τρομακτικό ρεκόρ στα τέλη Αυγούστου που η τιμή στο χρηματιστήριο Ενέργειας έκλεισε στα 697 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ήτοι 70 λεπτά ανά κιλοβατώρα και σημειώνοντας με άλμα 55% μέσα σε μια ημέρα!) κατρακύλησε στα 543 ευρώ. Παραμένει μεν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, αλλά η άμεση υποχώρηση κατά σχεδόν 150 ευρώ μέσα σε ένα 24ωρα δημιουργεί ελπίδες πως μπορεί τελικά οι λογαριασμοί ρεύματος για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου να «ξεφουσκώσουν» εν σχέσει με εκείνους του Αυγούστου. Και αν τελικά φθινοπωριάσει κάπως και ο καιρός -για να πάρουν μπροστά ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια- μπορεί οι τιμές ρεύματος να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο, ώστε να αφήσουν περιθώριο να δοθούν επιδοτήσεις και για άλλες ανάγκες και σκοπούς, από Οκτώβριο και μετά.
  • αύριο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου αναμένονταν να τελειώσει το θρίλερ με τον αγωγό ρωσικού αερίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς η Gazprom επικαλείται νέα τεχνικά προβλήματα χωρίς επιπλέον να δίνει χρονικό ορίζοντα για την επίλυσή τους με αποτέλεσμα η επαναλειτουργία του Nord Stream 1 να ματαιώνεται. Η αβεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να μένει χωρίς ρωσικό αέριο εκτόξευσε την τιμή του σε αστρονομικά ύψη, σταθερά πάνω από 200 ευρώ αντί 28 ευρώ που είχε πέρυσι τέτοια εποχή, ή 100 ευρώ που ήταν η βάση όλων των υπολογισμών του οικονομικού επιτελείου για φέτος. Είναι προφανές ότι τυχόν αποκλιμάκωση (που προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα), ανοίγει δρόμο για περισσότερες παροχές. 
  •  πολλά θα κριθούν επίσης την ερχόμενη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει τα στοιχεία για την Ανάπτυξη στο β΄τρίμηνο. Ο δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης καθορίζεται και εξετάζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ -και εν συνεχεία «μεταφράζεται» σε δισεκατομμύρια ευρώ. Αν συνεχιστεί και επιβεβαιωθεί η αλματώδης αύξηση του ΑΕΠ (+7% στο α΄τρίμηνο), μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ομιλία του Πρωθυπουργού για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα ανακοινώσει. 
  • «κακά νέα» έρχονται όμως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, που απειλούν να «ψαλιδίσουν» την αύξηση του ΑΕΠ και, αντίστοιχα, τον δημοσιονομικό χώρο καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων. Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούλιο τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα μας δεν επηρεάστηκαν από τον επιτοκιακό πόλεμο που ξεκίνησαν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και ολόκληρο τον κόσμο, μετά την επικείμενη αύξηση στο παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ δημιουργούνται πρόσθετες πιέσεις για τους Έλληνες δανειολήπτες, αλλά και για το κόστος του χρήματος στην αγορά γενικότερα. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να «φρενάρει» τους επόμενους μήνες την αύξηση του ΑΕΠ , από την οποία η κυβέρνηση υπολόγιζε πρόσθετα έσοδα για χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Τα πάντα ίσως κριθούν όμως τελικά, την παραμονή των εξαγγελιών, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Και αυτό, για δύο βασικούς λόγους:

  • «στο παρά ένα» της ΔΕΘ η Κομισιόν καταθέτει το σχέδιό της προς τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, δίνοντας για πρώτη φορά το στίγμα μιας ενιαίας, κοινής ευρωπαϊκής απάντησης και λύσης στο τεράστιο πρόβλημα της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς. Αν διαφανεί μια θετική εξέλιξη, μπορεί να αποφορτίσει τις διεθνείς αγορές και να δώσει «ανάσα» στην οικονομία, στους καταναλωτές ρεύματος και αερίου, αλλά και στην κυβέρνηση που θέλει να «κλείνει τρύπες» ώστε να αλλάξει το μείγμα των μέτρων που θα ανακοινώσει, εστιάζοντας εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους. 
  • την ίδια μέρα και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για τις τιμές Καταναλωτή τον μήνα Αύγουστο, αποκαλύπτοντας πού και ποιους έπληξε περισσότερο η ακρίβεια μέχρι σήμερα. Οι όποιες ανακοινώσεις την επόμενη μέρα στη ΔΕΘ, θα πρέπει αναγκαστικά να λάβουν υπόψιν και τα δεδομένα αυτά αφού, εκτός από την πρωτοφανή κρίση στην Ενέργεια, η ακρίβεια απλώνεται πλέον σε όλο το φάσμα της αγοράς, με μεγαλύτερα θύματα τους οικονομικά ασθενέστερους, η προστασία των οποίων αποτελεί πρόταγμα στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού.
epirusblog.gr
5 of 5
ΔΕΘ: 5+1 «στοιχήματα» θα κρίνουν τα μέτρα στήριξης (upd)
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5668114737113982704
item