Είμαστε πολύ κοντά στην απόκτηση και 4ης Φρεγάτας Belhara-Μετά το “κλείδωμα” του αέρος τώρα σειρά έχει η θάλασσα στο Αιγαίο

Είμαστε πολύ κοντά στην απόκτηση και 4ης Φρεγάτας Belhara-Μετά το “κλείδωμα” του αέρος τώρα σειρά έχει η θάλασσα στο Αιγαίο.

Από τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κρατάμε ιδιαίτερα όσα είπε για «4 αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του ΠΝ».

Τρέχουν  πλέον οι εξελίξεις στο θέμα αγοράς μίας ακόμη γαλλικής Φρεγάτας για την χώρα μας μετά την εμπλοκή στο θέμα των Κορβετών.     

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό  είναι πολύ πιθανόν πλέον να ενεργοποιήσει την option αγοράς για μία ακόμη, την 4η Γαλλική φρεγάτα Belharra.

Το επόμενο στάδιο είναι ο εκσυγχρονισμός ΕΜΖ των Φρεγατών MEKO, ο οποίος έχει αργήσει πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση της τέταρτης Φρεγάτας κλάσης ΚΙΜΩΝ.

Το κόστος του νέου πολεμικού πλοίου είναι 719,6 εκατ. ευρώ.

Τι θα σήμαινε όμως για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό η απόκτηση μιας 4ης Φρεγάτας FDI

Καταρχήν θα είχαμε Τέσσερις υπερσύγχρονες Φρεγάτες οι οποίες “ακροβολισμένες” από την Θάσο έως το Καστελόριζο, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε περιοχή A2AD, δηλαδή περιοχή άρνησης εισόδου σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο, όποιο και να είναι αυτό.

Μια τέτοια όμως κίνηση από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία  του πολεμικά μας Ναυτικού, θα απαιτούσε να “κλειδώσει” και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου από ελληνικά Rafale και F-16V, προκαλώντας πραγματικά τρόμο στην Τουρκία.

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα ανατρέψει τη ναυτική ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, προικισμένη με έναν υπερσύγχρονο στόλο ( που είχε να δει από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο).   

Η Ελλάδα θα είχε έτσι ταχύτατα έναν εκσυγχρονισμένο στόλο τουλάχιστον έξι πλοίων, σε αντιδιαστολή των ικανών αλλά γηρασμένων σημερινών πολεμικών μας πλοίων, που θα αναβαθμιστούν και αυτά, δίνοντας μια τεράστια πνοή 10-12 μονάδων επιφανείας που θα ελέγχουν Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η Αθήνα έχει ήδη παραγγείλει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, συμπεριλαμβανομένων 12 μεταχειρισμένων, και με τα Τέσσερα ( αν και εφόσον ευοδωθεί ή όλη προσπάθεια) νέα γαλλικά πολεμικά πλοία, αλλάζει σελίδα στον τομέα της πολεμικής ισχύος σε ολόκληρη την περιοχή και αυτό θα είναι μη αναστρέψιμο λόγω της τουρκικής ισλαμιστικής πολιτικής των νεο-οθωμανικών ονείρων.

Δυνατότητες και τεχνικά χαρακτηριστικά

Η Belhara μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση, σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.

Η Belhara, έχει επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών, χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές.

Η φρεγάτα διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές, χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές της Belhara, εγγυώνται ένα εξελικτικό δυναμικό που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, (UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας αλλά και κάτω από τη θάλασσα κ.λπ.).

Ήδη με τα Rafale και τα Mirage που δεν αφήνουν περιθώρια στους αιθέρες, οι Τούρκοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ενώ τρέμουν τις νέες φρεγάτες που θα πλεύσουν στο Αιγαίο.

Περιττό να επαναλάβουμε ότι με 10-12 πολεμικά πλοία ετοιμοπόλεμα στο δυναμικό του ελληνικού πολεμικού μας ναυτικού, το τουρκικό ναυτικό δεν θα μπορεί να κινείται απερίσπαστο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αφού οι τουρκικές μονάδες επιφανείας θα είναι “κλειδωμένες” από τα τρομερά ραντάρ των γαλλικών φρεγατών FDI-HN, με πυραύλους EXOSET MM40 BLOCK-3 με εμβέλεια άνω των 200 χλμ.  

epirusblog.gr
5 of 5
Είμαστε πολύ κοντά στην απόκτηση και 4ης Φρεγάτας Belhara-Μετά το “κλείδωμα” του αέρος τώρα σειρά έχει η θάλασσα στο Αιγαίο
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6909234883216355979
item