Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο -Ανακοίνωσε νέα βοήθεια 2 δισ. δολαρίων

Στο Κίεβο βρέθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανακοινώνοντας στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται από τη Ρωσία.

Σε συναντήσεις με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παράσχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροπρόθεσμη εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση στην Ουκρανία και σε 18 γειτονικές της χώρε, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ και των περιφερειακών εταίρων ασφαλείας που «κινδυνεύουν δυνητικά περισσότερο από μελλοντική ρωσική επιθετικότητα».

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα πακέτο 675 εκατομμυρίων δολαρίων βαρέως οπλισμού, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων μόνο για την Ουκρανία, το οποίο ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε διάσκεψη στο Ράμσταϊν της Γερμανίας. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει οβιδοβόλα, πυρομαχικά πυροβολικού, Humvees, θωρακισμένα ασθενοφόρα, αντιαρματικά συστήματα και άλλα.

Ο Όστιν δήλωσε ότι «ο πόλεμος βρίσκεται σε μια άλλη καίρια στιγμή», με τις ουκρανικές δυνάμεις να ξεκινούν την αντεπίθεσή τους στα νότια της χώρας. Είπε ότι «τώρα βλέπουμε την αποδεδειγμένη επιτυχία των κοινών μας προσπαθειών στο πεδίο της μάχης».

«Το πρόσωπο του πολέμου αλλάζει και το ίδιο ισχύει και για την αποστολή αυτής της ομάδας επαφής», δήλωσε ο Όστιν στη συνεδρίαση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, καθώς και αξιωματούχοι από συμμαχικές χώρες.

Με τις σημερινές εξαγγελίες η συνολική αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία φθάνει τα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νέες δεσμεύσεις είχαν σκοπό να δείξουν ότι η αμερικανική υποστήριξη προς τη χώρα απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας είναι ακλόνητη.

Οι ανακοινώσεις έγιναν καθώς οι μάχες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιούν αντεπίθεση για την ανακατάληψη περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στα νότια και ανατολικά.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να ανταλλάσσουν και πάλι κατηγορίες, εν μέσω οδυνηρών προειδοποιήσεων από τον ΟΗΕ για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για την αποτροπή μιας καταστροφής.

Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι ανακρίνει, συλλαμβάνει και απελαύνει με τη βία εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς στη Ρωσία. Ρώσοι αξιωματούχοι απέρριψαν αμέσως τον ισχυρισμό ως «φαντασιοπληξία».


epirusblog.gr
5 of 5
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο -Ανακοίνωσε νέα βοήθεια 2 δισ. δολαρίων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1724443969089025678
item