Γαλλία: Επαναλειτουργούν 26 πυρηνικοί αντιδραστήρες που είχαν κατεβάσει διακόπτες

Οι 26 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους αναμένεται πως θα ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη την Τετάρτη (14/9) η διεύθυνση της κρατικής εταιρείας ενέργειας EDF, η οποία βρίσκεται υπό πίεση, ενόψει μιας τεταμένης εποχής στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας στη Γαλλία.

Πολλοί από τους 56 αντιδραστήρες της Γαλλίας δεν είναι διαθέσιμοι προς το παρόν και η επιστροφή τους στο δίκτυο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου, RTE.

Το πρόβλημα προκλήθηκε επειδή -λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- καθυστέρησε η συντήρηση των αντιδραστήρων, ενώ πέρυσι διαπιστώθηκε διάβρωση σε ορισμένους, αναγκάζοντας την EDF να προχωρήσει σε σχεδόν καθολικό επανέλεγχο.

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, ενώπιον των βουλευτών, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της EDF, Ζαν-Μπερνάρ Λεβί, είπε ότι τα έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης προχωρούν με καλό ρυθμό και έχουν ήδη ολοκληρωθεί στον αντιδραστήρα Tricastin 1.

Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των 26 αντιδραστήρων και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σεντρίκ Λεβαντοφσκί, ο εκτελεστικός διευθυντής της EDF, ανέφερε ότι πέντε θα τεθούν σε λειτουργία αυτόν τον μήνα, άλλοι πέντε τον Οκτώβριο, επτά τον Νοέμβριο και οι υπόλοιποι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτήν τη στιγμή 27 αντιδραστήρες είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο και σε τρεις γίνεται εξοικονόμηση καυσίμου, είπε ο Λεβί.

epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: Επαναλειτουργούν 26 πυρηνικοί αντιδραστήρες που είχαν κατεβάσει διακόπτες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4712436975432797011
item